null Beeld

3 vragen over eetstoornissen

Eetstoornissen zoals anorexia en boulimia komen niet alleen voor bij tieners en twintigers, ook oudere volwassenen kunnen ermee te maken krijgen. Elke Bollen, gz-psycholoog bij de unit eetstoornissen van het Academisch Ziekenhuis Maastricht, legt uit. 

Klopt het dat eetstoornissen nu vaker voorkomen bij volwassenen?

"We zien dat de leeftijdsgrens aan het verbreden is, naar beneden en naar boven. Jaren geleden zagen we voornamelijk tieners, nu melden ook vrouwen van veertig tot zestig zich aan. We weten niet precies hoe dat komt, al hebben veel van die vrouwen al eerder hun leven problemen met eten gehad."

Wat is de oorzaak?

"Daar kun je geen eenduidig antwoord op geven. Het is vaak een samenloop van omstandigheden. Wij gaan uit van het bio-pscyho-sociale model. Om een eetstoornis te ontwikkelen, moet iemand een biologische (genetische) kwetsbaarheid hebben. Daarnaast hebben deze mensen vaak bepaalde eigenschappen, zoals een sterke behoefte aan controle, stellen hoge eisen aan zichzelf of hebben een negatief zelfbeeld. Als er dan ook nog iets heftigs gebeurt, zoals een scheiding, pesten of een verlies, kan controle over eten of gewicht een gevoel van houvast geven."

Wat is het belangrijkste om te weten als je kampt met een eetstoornis?

"Wij zeggen altijd: je staat er niet alleen voor. Probeer hulp te zoeken, liefst bij een gespecialiseerd eetstoornissencentrum. Partners en vrienden doen wat ze kunnen maar uiteindelijk moeten zij in hun rol van dierbare blijven. Voor therapie kun je het beste een therapeut zoeken."

null Beeld

Meer gezondheidsnieuws lees je iedere week in Margriet. Vanaf vrijdag in de winkel of bestel online via Tijdschrift365.nl.

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden