null Beeld

3 vragen over contactlenzen

1,6 miljoen Nederlanders dragen contactlenzen. Contactlensspecialist Peter Kusters vertelt hoe je goed voor je ogen kunt zorgen.

1. Lenzen online kopen, goed idee?

"Nee. Contactlenzen zijn een soort maatkostuum. Elk oog is anders en om daar een goed passende lens op te zetten, heb je professioneel advies nodig."

2. Welke problemen kunnen ontstaan bij het dragen van lenzen?

"Als contactlenzen niet goed zijn aangemeten en ze bijvoorbeeld te vast op het hoog zitten komt er te weinig traanvocht achter de contactlens. Daardoor kan er zuurstoftekort ontstaan. Dat kan voor complicaties zorgen, zoals hoornvliesbeschadiging en vaatingroei. Laat je ogen daarom geregeld controleren door een contactlensspecialist die is aangesloten bij de ANVC. In traanvocht bevinden zich eiwitten en vetten die aanslag veroorzaken. Reinig daarom dagelijks de lenzen, vul je contactlenshouder elke dag met verse vloeistof en vergeet ook niet om de houder zeer geregeld te vervangen."

3. Een ander veelgehoorde klacht is droge ogen. Wat kun je daaraan doen?

"Het is aangetoond dat mensen die computerwerk doen, minder vaak met hun ogen knipperen. Dat kan voor droge ogen zorgen, net als werken in een droge omgeving (bijvoorbeeld door een airco, red.). Zorg dat je wat vaker knippert, zodat er meer traanvocht achter de contactlens komt. Heb je erg veel last van droge ogen, dan zijn er speciale extra zuurstofdoorlatende lenzen voor verkrijgbaar."

Tip: zie ook de gratis app LensWise, speciaal ontwikkeld door oogartsen.

Meer gezondheidsnieuws?

Meer gezondheidsnieuws lees je iedere week in Margriet. Vanaf vrijdag in de winkel of online te bestellen via Tijdschrift365.nl.

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden