null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

3 redenen waarom haring eten zo gezond voor je is

Hoera, het haringseizoen is weer geopend! Zoet of zuur, op een broodje of uit het vuistje, met of zonder uitjes… Hoe je haring ook eet, het visje is goed voor je gezondheid.

Waarom eigenlijk?

1. Gezonde rode bloedcellen

Regelmatig haring eten houdt je rode bloedcellen gezond. En dat is belangrijk, want die bevatten het eiwit hemoglobine, dat ervoor zorgt dat het bloed voldoende zuurstof door het lichaam transporteert. Het ijzer en de vitamine B12 in de vis helpen hemoglobine aan te maken.

Een portie haring bevat ongeveer 28 gram eiwit, 1,9 milligram ijzer en 17 microgram vitamine B12.

2. Sterke botten door haring

Het visje bevat ook veel calcium, magnesium en fosfor; belangrijke voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om hydroxyapatiet aan te maken, het mineraal voor gezonde tanden en botten. Ook de eiwitten erin zijn belangrijk voor de aanmaak van sterke botten, omdat je lichaam de eiwitten uit je voeding gebruikt voor de opbouw en het herstel van lichaamscellen.

Een portie haring bevat 141 milligram calcium, 388 milligram fosfor en 54 mg magnesium.

3. Goed voor het zenuwstelsel

Haring eten is ook goed voor je zenuwstelsel. Elke portie bevat 2,8 g DHA en EPA, twee typen omega 3-vetzuren. Je lichaam heeft deze vetzuren nodig voor een gezonde hersenfunctie. Een laag niveau omega 3-vetzuren kan het risico op de ziekte van Alzheimer verhogen. Het kalium in deze vis helpt je zenuwstelsel met het sturen van elektrische signalen, en de vitamine B6 helpt chemicaliën aanmaken die van belang zijn voor de communicatie tussen de zenuwen.

Een portie haring bevat 719 milligram kalium en 0,8 milligram vitamine B6.

Nu snap je dus ook waar het gezegde 'haring in het land, dokter aan de kant' vandaan komt.

Bron | Livestrong, Voedingscentrum

Beeld | Getty

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden