Margriet logo
null Beeld

3 misverstanden over smog

Wie last heeft van geïrriteerde slijmvliezen, wijt dat vaak aan de droge, warme lucht. Maar meestal is smog de boosdoener. 

Smog? Dat komt toch vooral voor in China? Was dat maar waar. Ook in Nederland hebben we soms dagenlang te maken met heftige luchtverontreiniging, zeker bij warm weer en weinig wind. En dat is slecht voor onze gezondheid. Niet alleen kan smog de luchtwegen beschadigen, ook je ogen, neus en keel kunnen erdoor geïrriteerd raken.

Mensen met een long- of hartaandoening zijn extra gevoelig voor smog en ervaren op warme, windstille dagen meer klachten, net als kleine kinderen en ouderen. Ook als je sport in de buitenlucht kun je er last van hebben.

Dit zijn de belangrijkste misverstanden over smog:

1. Alleen in steden heb je last van smog

Niet waar. Juist op het platteland kan de luchtvervuiling erg worden tijdens een periode van smog. Smog ontstaat als uitlaatgassen onder invloed van uv-straling een schadelijk mengsel van ozon en fijnstof vormen. Als het weinig waait, blijft dit mengsel als een dikke laag in de lucht hangen en verspreidt zich over het hele land. Vorige week werden de hoogste waarden gemeten in Brabant, Limburg, Gelderland en delen van Overijssel.

2. Smog is alleen erg voor mensen met luchtwegklachten

Niet waar. Vorige week piekte de ozonconcentratie op verschillende plaatsen in Nederland boven de 240 µg/m³. Boven dit niveau wordt er in Nederland gesproken van ernstige smog, wat voor iedereen een gezondheidsrisico kan betekenen. De meeste mensen krijgen last van geïrriteerde slijmvliezen, zeker op het moment dat ze zich lichamelijk inspannen. Voor mensen met luchtwegproblemen zijn dit soort concentraties bijzonder schadelijk. Zij moeten vaak hun medicatie opvoeren en volledige rust houden. Tijdens en vlak na smog-episoden is er een piek te zien in ziekenhuisopnamen en sterfgevallen.

3. De auto laten staan helpt

Lokaal heeft dit op de korte termijn helaas weinig effect, zeker als de smog er al hangt. Op de lange termijn heeft het wel zin, onder het motto: voorkomen is beter dan genezen. Met minder uitstoot door verkeer en industrie vermindert de luchtvervuiling , zodat smog ook minder of geen kans meer krijgt om te ontstaan.

Best veel fijnstof

Het goede nieuws is dat het aantal smogdagen in Nederland de afgelopen twintig jaar flink is gedaald. Smog door ozon kwam in 2013 nog maar op drie dagen voor. Maar er zit best veel fijnstof in de lucht: in 2012 werd er op 46 dagen te veel fijnstof gemeten. En uitgerekend van die fijnstof hebben mensen met luchtwegaandoeningen de meeste last.

Nieuw smogalarm

Staatssecretaris Mansveld van Milieu werkt daarom nu aan een nieuw smog-alarm, dat mensen met aandoeningen aan de luchtwegen beter waarschuwt bij smog en ook informatie moet gaan geven over de concentraties fijnstof in de lucht. Nu wordt vooral gecommuniceerd hoeveel ozon en stikstofdioxide er in de lucht zitten.

In Nederland wordt op dit moment door het RIVM gewaarschuwd als er 200 microgram fijnstof in de lucht zit. Dat moet, als het aan Mansveld ligt, voortaan al bij 70 microgram. In België is dat al langer de standaard.

De actuele smogsituatie vind je op de website van het Landelijk Meetnet Luchtkwaliteit. Je kunt ook de gratis luchtkwaliteitsapp op je telefoon zetten.

Bron | gezondheidskrant.nl, RIVM, NOS

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden