Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Hoe help je een vriendin die in de put zit?

opvrolijken.png

Als een vriendin in scheiding ligt, ze het niet naar haar zin heeft op haar werk of een geliefde overlijdt, is het een natuurlijke reactie om haar op te willen vrolijken. Maar in plaats van iemand op te vrolijken, kan het volgens een onderzoek van Journal of Personality and Social Psychology  soms beter werken om samen negatief te zijn over de situatie. Dit omdat je vriendin dan het gevoel heeft dat je haar begrijpt.

Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je alleen maar olie op het vuur gooit. Deze drie stappen kunnen eraan bijdragen je vriendin op de juiste manier te helpen.

1. Luister naar haar

Vaak focussen we te veel op wat we moeten zeggen en daardoor vergeten we dat het belangrijker is om te luisteren. Je kunt het beste vragen hoe iemand zich voelt en luisteren naar het antwoord. Nadat je hebt uitgezocht hoe ze zich echt voelt, kun je een passend antwoord geven.

2. Leef je in, maar niet te veel

Het is goed om te bevestigen dat je vriendin zich niet goed voelt, zonder haar het gevoel te geven dat ze hopeloos is. Wees altijd voorzichtig met het zeggen van ‘ik weet hoe je je voelt’.

3. Weet wanneer je actie moet ondernemen

Als je vriendin zich al voor een langere periode niet goed voelt en het niet beter lijkt te gaan, wordt het tijd om te praten over professionele hulp. Probeer eerlijk te zeggen dat je denkt dat je haar niet kunt helpen en zoek samen met haar hulp bij een professional als ze daar behoefte aan heeft.

Bron: shape.com

Ook interessant