null Beeld

3 feitjes over de ziekte van lyme

Mei is de Ziekte van Lyme Awareness-maand. Daarom drie weetjes over de ziekte. 

1. De ziekte van lyme is een infectieziekte, veroorzaakt door de Borreliabacterie. Je kunt deze ziekte alleen oplopen door de beet van een geïnfecteerde teek. Jaarlijks worden 1 miljoen mensen gebeten door een teek, waarvan gemiddeld 22.000 mensen last krijgen van de eerste verschijnselen van lyme.

2. Het meestvoorkomende signaal van besmetting is een rode, ringvormige uitslag rond de tekenbeet. Meestal verschijnt deze uitslag een paar dagen tot twee weken na de beet, maar het kan ook pas na drie maanden zijn. Uiteindelijk verdwijnt de ring vanzelf, maar de bacterie kan nog steeds in het lichaam aanwezig zijn. Om te voorkomen dat je een tekenbeet over het hoofd ziet, is het verstandig jezelf goed te controleren na een wandeling in bos, duinen of ander groen.

3. De ziekte gaat gepaard met griepachtige klachten, soms met opzwelling van oorlel of tepel. Als je er op tijd bij bent, is het te behandelen met antibiotica. Wordt lyme niet opgemerkt, dan kun je neurologische, gewrichts-, huid- en soms hartklachten krijgen, maar ook aandoeningen aan het zenuwstelsel.

Kijk op tekenrader.nl voor meer informatie over teken en lyme.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden