Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

‘Het eten van 3 chocoladerepen per maand verkleint risico op hartfalen’

chocolade.jpg

Onlangs schreven we al dat het de kans op hartritmestoornissen kan verminderen. En nu is er wéér een studie waaruit blijkt dat chocola goed kan zijn voor je hart. Het onderzoek toont aan dat het eten van één tot drie chocoladerepen per maand de kans op hartfalen vermindert. Maar dan moet het wel echt bij drie repen blijven…

Amerikaanse onderzoekers van de Mount Sinai School of Medicine in New York bestudeerden de gegevens van meer dan een half miljoen volwassenen. Ze kwamen hierbij tot de conclusie dat mensen die één tot drie chocoladerepen per maand snacken tot maar liefst 23 procent minder risico op hartfalen hebben dan degenen die nooit chocola eten. Hartfalen is een ernstige aandoening, waarbij de pompfunctie langzaam afneemt. In het begin merk je hier weinig van. Maar op een gegeven moment ontstaan er klachten zoals hartkloppingen, benauwdheid en ernstige vermoeidheid.

Antioxidanten in chocolade

Volgens hoofdonderzoeker Dr. Chayakrit Krittanawong is het gezondheidsvoordeel van chocola te danken aan de flavanolen (antioxidanten) die erin zitten. Hiervan is bekend dat ze een positief effect hebben op de bloedvaten. “Ik geloof dat chocolade een belangrijke voedingsbron is van flavanolen,” vertelt hij aan de Britse krant The Daily Telegraph. “Deze stofjes worden in verband gebracht met verminderde ontstekingsreacties en het verhogen van goed cholesterol.” Volgens Krittanawong kan het eten van flavonolen daarnaast de hoeveelheid stikstofoxide in het lichaam verhogen. Dit zou de bloedcirculatie stimuleren.

Pure chocolade

Maar we moeten het niet overdrijven. Want te veel chocola kan het risico op hartproblemen juist met bijna twintig procent verhogen, aldus de studie. “Chocolade kan veel verzadigd vet bevatten,” waarschuwt de onderzoeker. Van verzadigde vetten is bekend dat ze het risico op hart-en vaatziekten juist doen toenemen. Ook zitten er veel calorieën in chocola. “Ik zou zeggen: een gematigde hoeveelheid pure chocolade is goed voor de gezondheid.”

De onderzoekers benadrukken wel dat er meer onderzoek nodig is om de relatie tussen chocola en het hart te begrijpen.

Bronnen | The Independent, Hartstichting
Foto | iStock

Lees ook

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant