Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

19 doden en toch laten veel jongeren zich niet vaccineren

griepprik.jpg

Uit onderzoek van dagblad AD blijkt dat veel 14-jarigen geen inenting hebben gehaald tegen de levensgevaarlijke bacterie meningokokken type W. Deze bacterie maakt steeds meer slachtoffers in Nederland en vooral onder pubers verspreidt hij zich snel. Vanaf september krijgen daarom alle kinderen in het jaar waarin ze veertien worden een uitnodiging voor een prik tegen deze gevaarlijke bacterie

Maar veel jongeren hebben hier dus geen gehoor aan gegeven. Van de 14-jarigen die dit jaar een oproep kregen om zich te laten inenten, kwam in sommige dorpen en steden tot bijna 25 procent niet opdagen, meldt het AD. Zo liet in de omgeving Apeldoorn slechts 78 procent van de jongeren zich vaccineren. Dit komt omdat Apeldoorn tegen de Biblebelt aan ligt en daar veel mensen hun kinderen om religieuze redenen niet laten inenten, aldus een jeugdarts tegen de krant. In de Gooi en Vechtstreek was de opkomst met negentig procent relatief hoog.

Bacterie rukt op

Ondertussen verspreidt de levensgevaarlijke bacterie zich verder in Nederland. Tot november dit jaar raakten 93 mensen besmet met meningokokken type W, waarvan negentien mensen het niet overleefden. Vorig jaar kregen in dezelfde periode 68 mensen meningokokkenziekte en stierven er zeven. Vóór 2015 kwam de bacterie in Nederland nog amper voor.

‘Moreel appel’ op jongeren

Jongeren die geen vaccinatie hebben gehaald, krijgen binnenkort een herinnering van het RIVM om dit alsnog te doen. Hoofd van het rijksvaccinatieprogramma van het RIVM, Hans van Vliet, doet in de krant ‘een moreel appel op jongeren’. “Laat je vaccineren. Als je dit vaccin niet haalt, is de kans kleiner dat we van deze bacterie afkomen in Nederland.’’

Nog steeds zeldzame ziekte

Meningokokken W is nog steeds een zeldzame ziekte. De kans dat iemand in Nederland het krijgt, is ontzettend klein. Door de komende tijd de jongeren tussen veertien en achttien jaar te vaccineren, wordt de kans voor álle mensen in Nederland om de ziekte te krijgen kleiner. Om de toename van meningokokken W-infecties te stoppen, is het volgens het RIVM op dit moment niet nodig om anderen met spoed te vaccineren. Eind 2019 heeft iedereen die veertien tot en met achttien jaar oud is, een uitnodiging voor een prik tegen meningokokkenziekte gehad.

Meer informatie over de ziekte en het vaccinatieprogramma lees je op deelditnietmetjevrienden.nl.

Bron | AD, deelditnietmetjevrienden.nl
Foto | iStock

Ook interessant