15x voedingsmiddelen die je niet hoeft weg te gooien na de houdbaarheidsdatum
Producten weggooien zodra de houdbaarheidsdatum is verstreken: het klinkt logisch, maar in sommige gevallen is het zonde. Niet alle voedingsmiddelen zijn na deze datum meteen bedorven. Tenminste: als je ze op de juiste manier bewaart.
1. Eieren
Je hoeft eieren niet meteen weg te gooien als ze over de datum zijn. Sterker nog: eieren zijn zo’n drie tot vijf weken nadat je ze hebt gekocht nog goed. Hierbij is het wel belangrijk dat ze je na aankoop meteen in de koelkast hebt gelegd.
2. Miso
Miso is heerlijk als saus bij vlees, vis of sushi. En het goede nieuws: het is ook nog eens heel lang houdbaar. Je kunt miso tot ongeveer een jaar nadat de houdbaarheidsdatum is verstreken eten, maar ook voor miso geldt: je moet het wél vanaf het begin in de koelkast bewaren.
3. Koffie en thee
Zolang de verpakking van koffie en thee gesloten is, kun je het minimaal een jaar na de houdbaarheidsdatum bewaren. Bewaar de voedingsmiddelen in een trommel op een droge en donkere plek. Zodra je de verpakking opent, verliest de koffie smaak en aroma.
4. Hummus
Je kunt hummus zo’n drie maanden in de koelkast bewaren, mits de verpakking ongeopend is. Zodra de hummus is aangebroken, kun je er nog ongeveer een week zonder problemen van eten.
5. Boter
Boter die buiten de koelkast heeft gelegen is niet lang houdbaar, maar in de koelkast blijft een pakje boter één tot twee maanden na de houdbaarheidsdatum goed. Gezouten boter kun je langer bewaren: wel tot drie of vier maanden na de uiterste houdbaarheidsdatum.
6. Kaas
Harde kaas is zo’n drie tot vier weken na opening goed als je ’m in de koelkast hebt liggen. Ongeopend kan harde kaas tot zo’n zes maanden na de houdbaarheidsdatum mee. Voor zachte kazen zoals brie is dat een ander verhaal: die kun je beter niet langer dan één of twee weken na de uiterste houdbaarheidsdatum eten.
7. Yoghurt
Gooi je Griekse yoghurt niet weg zodra de houdbaarheidsdatum is verstreken. Deze yoghurt kun je zeker nog één à twee weken veilig eten. Voorwaarde is wel weer dat je ’m al die tijd in de koelkast hebt bewaard.
8. Mayonaise, ketchup, curry, mosterd
Mits je deze sauzen in de koelkast hebt gezet, kun je ze twee maanden na de houdbaarheidsdatum nog prima gebruiken. Hierna zal de kwaliteit van de sauzen achteruit gaan. Dit zul je merken aan het feit dat de sauzen anders smaken en van kleur veranderen.
9. Alcohol
Alcohol hoef je niet snel weg te gooien. Het blijft namelijk een aantal jaar na de houdbaarheidsdatum nog goed. Voor sommige alcholische drankjes geldt zelfs: hoe ouder, hoe lekkerder. Maar vergeet nooit te kijken of de alcohol daadwerkelijk nog drinkbaar is.
10. Chocolade
Je kunt gerust je hart ophalen: chocolade blijft een paar maanden na de verlopen houdbaarheidsdatum nog eetbaar. Wel kan het zijn dat het wit uitslaat en de smaak minder wordt.
11. Hagelslag, pindakaas, jam
Broodbeleg zoals hagelslag en pindakaas kun je ongeveer twee maanden na de verstreken houdbaarheidsdatum nog eten. Voor jam is dit een stuk langer, deze kun je mits ongeopend nog ongeveer een jaar gebruiken. Gebruik je een jam met minder of geen toevoegde suikers? Houd er dan rekening mee dat deze eerder bederft.
12. Pasta en rijst
Onbereide pasta en rijst kun je heel lang bewaren. Doe dit op een droge, koele en donkere plek. Gebruik bijvoorbeeld voorraadbussen en potten om ongedierte en vocht te voorkomen. Ruikt de pasta muf en/of vies? Dan kun je het beter weggooien.
13. Kruiden en specerijen
Gedroogde kruiden en specerijen zijn tot vier jaar na de houdbaarheidsdatum nog te eten. Kruiden kunnen bijna niet bederven als je ze droog en koel opslaat, maar de kleur kan wel minder worden en de smaak zal na een tijd niet meer zo intens zijn als toen je de kruiden net kocht.
14. Houdbare producten in blik of pot
Jaren na de houdbaarheidsdatum kun je groenten of fruit uit blik nog zonder risico eten, omdat de producten goed verhit zijn. Hierdoor zijn alle bacteriën gedood en bederven ze eigenlijk niet. Wel kan de kwaliteit achteruit gaan. Hoe je dit herkent? Als het blik bol staat is het product niet meer goed. Controleer daarnaast altijd de binnenkant op bederf, kleur en geur.
15. Meel en bloem
Meel en bloem zijn droge producten die je het beste in een droge omgeving kunt bewaren, het liefst in een afgesloten bewaarblik of voorraadpot. In de keukenkast kunnen ze dan wel langer dan een jaar houdbaar blijven. Als de voedingsmiddelen muf gaan ruiken, dan weet je dat het tijd is om ze weg te gooien.
Bron | Plusonline, Voedingscentrum, RTL Nieuws