null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

12 zichtbare veranderingen van je borsten die kunnen wijzen op borstkanker

Om borstkanker in een vroeg stadium te ontdekken, is het belangrijk om naast te voelen ook te kijken. Goed om te weten op welke twaalf veranderingen van onze borsten we moeten letten.  

"Kijken is het nieuwe voelen", aldus de oncologisch chirurg.

Kijken zelfs belangrijker dan voelen

"Kijken naar je borsten is veel belangrijker dan voelen als het gaat om vroege herkenning van borstkanker", vertelt Marjolein de Jong, oncologisch chirurg en bestuurder van het Alexander Monro Ziekenhuis (AMZ). "Veel waarschuwingssignalen kun je namelijk wel zien aan je borsten, maar niet voelen." Zo zorgt klierweefsel ervoor dat het onder de huid vaak hobbelig aanvoelt, terwijl dit meestal normaal is. Daarom is voelen niet betrouwbaar, maar is het juist belangrijk om te kijken. Voelen mag natuurlijk wel, want zo leer je je borsten kennen. Maar zorg er vooral voor dat je weet hoe je borsten er normaal gesproken uitzien. Kortom: voelen mag, kijken moet!

12 veranderingen die op borstkanker kunnen wijzen

Volgens oncologisch chirurgen, is dit inzicht nog veel te weinig bekend. Met de campagne Ken je borsten, met een knipoog naar de Amerikaanse campagne 'Know your lemons', waarschuwt het ziekenhuis op welke twaalf veranderingen vrouwen én mannen moeten letten om borstkanker tijdig te herkennen. Want hoe eerder de ziekte wordt ontdekt en behandeld, hoe groter de overlevingskans.

null Beeld
 1. verharding
 2. deuk
 3. huiduitslag
 4. roodheid of warmte
 5. tepelvocht
 6. kuiltjes
 7. bobbel
 8. groeiende ader
 9. ingetrokken tepel
 10. assymmetrie
 11. sinaasappelhuid
 12. knobbel binnenin

Wanneer naar de huisarts?

De controles die je zelf kunt doen, zijn niet altijd betrouwbaar. Ga daarom naar je huisarts:

• Als je twijfelt

• Bij een verandering in je borsten of één van de signalen

• Als er in je familie veel borstkanker voorkomt

1 op de 8 vrouwen krijgt borstkanker

Op dit moment sterven er ongeveer 3.200 vrouwen per jaar aan borstkanker. Eén op de zeven à acht vrouwen in Nederland krijgt in haar leven te maken met de ziekte. Volgens het AMZ kan het aantal sterfgevallen door borstkanker halveren als de ziekte altijd tijdig zou worden herkend.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Beeld: iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden