Margriet logo
Huilen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

11x dit is de invloed van huilen op je lichaam en geest

Ontroerende films, stressvolle gebeurtenissen thuis of op het werk, en zelfs goed nieuws kunnen je laten huilen. Soms moet je de tranen gewoon even laten stromen. Wist je dat huilen een groot effect kan hebben op je lichaam en geest?

Dit wil je weten over het effect van huilen.

1. Huilen verlicht stress

Een van de voordelen van huilen is dat het helpt om de fysieke spanning van een overstuur gevoel te verlichten. “Het lijkt erop dat huilen begint na de piek van de fysieke opwinding in je lichaam, aangezien de sympathische activiteit afneemt en de parasympathische activiteit toeneemt, wat helpt om het lichaam terug in evenwicht te brengen,” vertelt Lauren Bylsma, assistent-professor in de psychiatrie aan de Universiteit van Pittsburgh aan The Healthy. Sympathische zenuwen stimuleren alle processen die met lichamelijke activiteit te maken hebben en parasympathische zenuwen zorgen voor rust en herstel na deze lichamelijke activiteit.

2. Huilen kan je stemming verbeteren

Hoe anderen reageren op onze huilbui bepaalt grotendeels hoe we ons daarna voelen, zo legt de wereldberoemde huilexpert Ad Vingerhoets uit. “Als ze met begrip en hulp reageren, is de kans veel groter dat je je beter zult voelen dan wanneer ze je belachelijk maken en je je schaamt,” aldus de hoogleraar sociale en gedragswetenschappen. “In veel gevallen is het betere humeur na het huilen dus het gevolg van het ontvangen van emotionele steun en troost.”

3. Door te huilen voel je je soms slechter

Huilen op de verkeerde plaats, op het verkeerde moment, of in de buurt van mensen die negatief reageren op je huilbui, kan ervoor zorgen dat je je slechter voelt. “Thuis of met behulpzame vrienden huilen is gezond, maar huilen op het werk kan als ongepast worden beschouwd,” legt psychiater Judith Orloff uit. Ook tonen studies aan dat de effecten van huilen ons humeur zelfs kunnen verslechteren. “In een labstudie met deelnemers die naar een droevige film keken, duurde het even voordat ze zich beter voelden nadat ze hadden gehuild,” vertelt Vingerhoets. Meteen na de film rapporteerden de deelnemers een slechter humeur, maar negentig minuten later rapporteerden ze een beter humeur dan voor de film.” Het kan dus even duren voordat de stemmingsbevorderende effecten van huilen opkomen.

4. Huilen versterkt banden

Wanneer we door middel van tranen met anderen communiceren, onthullen we onze kwetsbaarheid. Huilen is daarom een signaal dat we ons dichtbij iemand voelen en dit kan een empathische reactie en een emotionele band bevorderen. Dr. Vingerhoets: “Omdat we onze kwetsbaarheid niet graag tonen aan vreemden, proberen we niet te huilen waar ze bij zijn. In plaats daarvan bewaren we onze tranen voor degenen die het dichtste bij ons staan. Dit kan de band versterken.”

5. Huilen helpt ons te krijgen wat we willen

Zelfs als we niet bewust willen manipuleren, kan huilen tot gevolg hebben dat woede wordt geneutraliseerd en dat anderen zich schuldig voelen of meer geneigd zijn zich naar onze wil te buigen. “Huilen kan sociale voordelen opleveren,” zegt professor Bylsma. “Het lijkt een belangrijke sociale functie te hebben om agressie van anderen in conflictsituaties te verminderen.”

6. Je bent alleen met je gedachten

Uit een peiling van de luchtvaartmaatschappij Virgin Atlantic bleek dat 41 procent van de mannen tijdens een vlucht hun tranen in een dekentje verborg. Vrouwen deden alsof ze iets in hun oog hadden. “Door te huilen keert je lichaam terug naar een staat van rust. Je bent dan alleen met je gedachten,” stelt Dr. Rottenberg. “Als mensen privé huilen, doen ze vaak ook nog een beroep op hulp, zoals God om hulp vragen.”

7. Door te huilen raak je gifstoffen kwijt

De biochemicus William Frey voerde eind jaren zeventig en begin jaren tachtig een baanbrekend huilonderzoek uit dat suggereert dat tranen het lichaam helpen om ongewenste gifstoffen te verwijderen. “Hij vergeleek irriterende tranen, zoals van het snijden van uien, met emotionele tranen en vond een aantal chemische verschillen, zoals een hoger gehalte aan sommige eiwitten in emotionele tranen, die mogelijk te wijten zijn aan het vrijkomen van bijproducten van stress,” legt dr. Bylsma uit. Maar, zegt ze, deze resultaten zijn de laatste tijd niet weerlegd, deels omdat het erg moeilijk is om dit in een laboratorium te bestuderen. “Het is een hele uitdaging om mensen op natuurlijke wijze te laten huilen om emotionele prikkels terwijl hun tranen worden verzameld. De meeste tranen worden feitelijk opgenomen in de neusgangen en kunnen niet worden opgevangen.”

8. Tranen zijn goed voor je ogen

Tranen bevochtigen de ogen en houden ze gezond, vertelt Bylsma. “De biologische functie van tranen is om het oog vochtig te houden en het te beschermen tegen dampen of vuil dat in het oog komt. Hierdoor loop je minder risico op ooginfecties. Dat komt door het eiwit lysozyme, dat in traanvocht zit en de celwanden van bacteriën afbreekt. Dat is dus de reden dat je ogen beginnen met tranen als er iets in je oog zit. Traanvocht hydrateert je ogen ook nog eens en voorkomt uitdroging van slijmvliezen.”

9. Huilen heeft lichamelijke effecten

Snikken, hoofdpijn, een vlekkerige huid, een loopneus en het trillen van je lichaam zijn slechts enkele lichamelijke effecten van huilen. Waarom gebeurt dit? Volgens Dr. Rottenberg heeft het te maken met de hoge opwindingstoestand door de vecht-of-vluchtreactie. “Hoewel huilen de brug kan zijn naar een meer rustgevende toestand, is er binnen enkele minuten duidelijk bewijs dat huilen zeer opwindend is. Mensen die huilen, vertonen een verhoogde hartslag en zweten meer. In die zin is huilen een soort ‘workout’ voor het lichaam.”

10. Huilen heeft invloed op hormonen

Bij zowel mannen als vrouwen kunnen hormonen worden beïnvloed door tranen. “We weten dat huilen het gelukshormoon endorfine verhoogt. Door te huilen laat je de spanning los en voel je je dus automatisch beter,” aldus dr. Orloff. Of huilen ook effect heeft op andere hormonen, is niet bekend. Daar is meer onderzoek voor nodig.

11. Tranen van geluk helpen ons lichaam te ontspannen

Net als bij negatieve emoties kan een niveau van verhoogde opwinding door positieve gevoelens ook leiden tot een huilbui. Dr. Bylsma: “Het lijkt erop dat huilen wordt geassocieerd met intense lichamelijke opwinding die kan worden verbonden met zowel positieve als negatieve emoties. Dat gebeurt net na het hoogtepunt van de emotionele ervaring, wanneer iemand merkt dat de emotie loskomt.” Dit is de reden dat we soms ook huilen op bruiloften, als we een pasgeboren baby zien, of zelfs bij een prachtige zonsondergang.

Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden