null Beeld

11 voedingsmiddelen die je prima kunt eten na de houdbaarheidsdatum

De meeste mensen zijn geneigd producten weg te gooien zodra de houdbaarheidsdatum is verstreken. Best zonde, want echt niet alles is meteen bedorven. Deze elf voedingsmiddelen kun je ook nog best na de uiterste houdbaarheidsdatum eten. Tenminste: als je ze op de juiste manier bewaart.

1. Eieren

Je hoeft eieren echt niet meteen weg te gooien als ze over de datum zijn. Sterker nog: eieren zijn zo’n drie tot vijf weken nadat je ze hebt gekocht nog goed. Hierbij is het wel belangrijk dat ze je na aankoop meteen in de koelkast hebt gelegd.

2. Miso

Miso is heerlijk als saus bij vlees, vis of sushi. En het goede nieuws is: het is ook nog eens heel lang houdbaar. Je kunt miso tot ongeveer een jaar nadat de houdbaarheidsdatum is verstreken eten. Maar ook voor miso geldt: je moet het wél vanaf het begin in de koelkast bewaren.

3. Bevroren besjes

Maar dan alleen bevróren bessen. Als je ze meteen na het kopen in de vriezer legt, zijn ze nog zo’n vier tot zes maanden goed.

4. Hummus

Je kunt hummus zo’n drie maanden in de koelkast bewaren, mits de verpakking ongeopend is. Zodra de hummus is aangebroken, kun je er nog ongeveer een week zonder problemen van eten.

5. Boter

Boter die buiten de koelkast heeft gelegen is niet lang houdbaar. Maar in de koelkast blijft een pakje boter één tot twee maanden na de houdbaarheidsdatum goed. Gezouten boter kun je langer bewaren: wel tot drie of vier maanden na de uiterste houdbaarheidsdatum.

6. Kaas

Harde kaas is zo’n drie tot vier weken na opening goed als je ’m in de koelkast hebt liggen. Ongeopend kan harde kaas tot zo’n zes maanden na de houdbaarheidsdatum mee. Voor zachte kazen zoals brie is dat een ander verhaal: die kun je beter niet langer dan één of twee weken na de uiterste houdbaarheidsdatum eten.

7. Yoghurt

Gooi je Griekse yoghurt niet weg zodra de houdbaarheidsdatum is verstreken. Deze yoghurt kun je zeker nog één à twee weken veilig eten. Voorwaarde is wel weer dat je ’m al die tijd in de koelkast hebt bewaard.

8. Mayonaise, ketchup, curry, mosterd

Mits je deze sauzen in de koelkast hebt gezet, kun je ze twee maanden na de houdbaarheidsdatum nog prima gebruiken.

9. Alcohol

Alcohol hoef je gelukkig niet snel weg te gooien. Het blijft namelijk een aantal jaar na de houdbaarheidsdatum nog goed. Voor sommige alcholische drankjes geldt zelfs: hoe ouder, hoe lekkerder. Maar vergeet nooit te kijken of de alcohol daadwerkelijk nog drinkbaar is.

10. Chocolade

Je kunt gerust je hart ophalen: chocolade blijft een paar maanden na de verlopen houdbaarheidsdatum nog eetbaar. Wel kan het zijn dat het wit uitslaat en de smaak minder wordt.

11. Hagelslag, pindakaas, jam

Broodbeleg zoals hagelslag en pindakaas kun je ongeveer twee maanden na de verstreken houdbaarheidsdatum nog eten. Voor jam is dit een stuk langer, deze kun je mits ongeopend nog ongeveer een jaar gebruiken. Gebruik je een jam met minder of geen toevoegde suikers? Houd er dan rekening mee dat deze eerder bederft.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron: Women's Health

Beeld: iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden