Margriet logo
Ogen gezondheid Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

10x tips om de gezondheid van je ogen te verbeteren

Door goed voor je ogen te zorgen, kun je voorkomen dat je ogen onnodige beschadigingen oplopen. Maar hoe kun je ze het beste verzorgen? Daar zijn een aantal handige manieren voor.

1. Gezonde voeding

Gezonde voeding helpt de veelvoorkomende oogaandoening leeftijdgebonden maculadegeneratie (LMD) tegen te gaan. Bij deze aandoening krijg je schade aan de gele vlek in het oog. De gele vlek zit in het midden van het netvlies en wordt ook wel de macula genoemd. Hiermee kun je scherp zien.

LMD kan ontstaan door afwijkingen in verschillende genen. En door dingen zoals roken, oudere leeftijd, hoge bloeddruk en ongezond eten. Wil je meer weten over de juiste voeding voor gezonde en scherpe ogen? Lees dan ook: Dít is de juiste voeding voor scherpe en gezonde ogen.

2. Goede luchtkwaliteit

Je krijgt last van droge ogen als je te weinig traanvocht aanmaakt. Droge ogen zijn een veelvoorkomende aandoening. Ongeveer een op de tien mensen heeft er last van, vooral vrouwen en ouderen. Meer lezen over droge ogen? Lees dan het onderzoek op Scientias.nl

Om het krijgen van droge ogen zoveel mogelijk te beperken is het belangrijk om voldoende frisse lucht te krijgen. Zorg daarom voor een goede luchtkwaliteit in huis, door onder andere een luchtbevochtiger te gebruiken, de verwarming niet te hoog te zetten en het raam regelmatig te openen voor voldoende verluchting.

3. Contactlenzen goed schoonmaken

Een goede hygiëne bij het dragen van contactlenzen is heel belangrijk, om onder andere oogontstekingen te voorkomen. We zetten hieronder de goede tips voor je op een rij.

  • Was je handen voordat je aan je ogen of lenzen komt.
  • Gebruik alleen geschikte reinigingsmiddelen voor lenzen. Vervang de vloeistof elke dag.
  • Maak het lensdoosje regelmatig schoon.
  • Draag je lenzen niet langer dan de aanbevolen periode.

4. Neem regelmatig een schermpauze

Te veel blootstelling aan blauw licht kan op korte termijn digital eye strain of digital eye fatigue veroorzaken. De klachten bestaan meestal uit branderige, vermoeide ogen en hoofdpijn en ontstaan nadat je te lang naar een scherm hebt gekeken. Gelukkig verdwijnen de klachten vaak vanzelf, maar het is wel belangrijk om je ogen voldoende rust te geven: kijk elke twintig minuten weg van je scherm en focus even op een punt in de verte. Of sluit je ogen.

5. Knipper voldoende

Voldoende knipperen zorgt voor meer vocht en hygiëne. Je ogen worden minder droog en stofjes kunnen minder snel ophopen, waardoor je beter en scherper ziet. Een gezond, goed functionerend oog knippert gemiddeld tien tot vijftien keer per minuut. Dat komt neer op één keer in elke vier tot zes seconden.

6. Gooi oude oog make-up weg

Je staat er misschien niet bij stil, maar ook make-up heeft een houdbaarheidsdatum. Uit onderzoek onder vrouwelijke studenten blijkt dat na drie maanden in 36 procent van de mascara’s al bacteriën of schimmelgroei te zien is.

Als je elke dag mascara gebruikt, kun je hem na openen dus ongeveer drie maanden bewaren. Heb je last van een oogontsteking, prikt het product na het aanbrengen of ruikt de mascara niet meer zoals normaal? Gooi de mascara dan meteen weg.

7. Stop met roken

Roken is slecht voor je gezondheid, maar het heeft ook een negatief effect op je ogen. Roken zorgt er namelijk voor dat er minder beschermende antioxidanten in je lichaam worden afgenomen. Rokers hebben dan ook vijf keer meer kans op oogziektes zoals leeftijdgebonden maculadegeneratie, glaucoom en staar.

8. Draag een goede zonnebril

Bescherm je ogen tegen de zon. Uv-stralen drogen niet alleen de huid uit, maar ook je ogen. Dit kan leiden tot problemen zoals staar, brandwonden op je hoornvlies en leeftijdsgebonden maculadegeneratie. Draag dus altijd een zonnebril in fel zonlicht.

9. Oogyoga

Probeer oogyoga. Het klinkt misschien vreemd, maar door kleine oefeningen met je ogen te doen train je de oogspieren en houd je deze elastisch. Dat is niet alleen goed voor je spieren, maar kan ook helpen tegen droge ogen. Een makkelijke oefening die je dagelijks kunt doen is zo groot mogelijke rondjes draaien met je ogen. Cirkel hierbij eerst langzaam van boven naar rechts, door naar beneden en daarna naar links tot je weer boven bent.

Doe hetzelfde de andere kant op en herhaal dit drie keer. Sluit daarna kort je ogen. Een andere oefening is om je handen tien centimeter voor je gezicht te houden en hiernaar te kijken. Focus daarna op een ander voorwerp op ongeveer een meter afstand. Houd dit een paar tellen vast en kijk dan naar een voorwerp nog verder weg. Herhaal dit zo’n acht keer achter elkaar.

10. Ga naar de oogarts

Heb je specifieke oogklachten die niet lijken te verdwijnen, zoals pijn, zwelling, gevoeligheid voor licht of een ander vervelend gevoel? Ga dan even langs bij een oogarts om je ogen te laten controleren.

Bron | Oogfonds, Jetske Ultee, Zeiss

Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden