Margriet logo
Last van het prikkelbaredarmsyndroom? Zó kom je de feestdagen door. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

10 x omgaan met het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) tijdens de feestdagen

Tijdens de feestdagen komt er veel lekkers op tafel. Genieten, maar niet voor wie aan het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) lijdt. Buikkrampen en een pijnlijke stoelgang voorkomen? Tien tips.

Leven met het prikkelbaredarmsyndroom is vaak al lastig genoeg, maar tijdens de feestdagen is het helemáál een uitdaging. In al die lekkere gerechten kunnen producten zitten waar je darmen niet blij van worden. Zoals ui, knoflook, koolsoorten en zuivel. Tel daar de mogelijke stress van de feestdagen bij op en je PDS draait mogelijk op volle toeren. Om over het ongemak maar niet te spreken als je tijdens het kerstdiner steeds naar de wc rent.

Tips van de expert

Volgens huisarts en ervaringsdeskundige Tamara de Weijer, bekend van haar boeken over gezond eten zoals Eet beter in 28 dagen, bestaat er niet een specifiek dieet dat voor alle PDS-patiënten werkt. In het tv-programma EenVandaag zei ze: “Mijn beste tip is: wees je eigen onderzoeker en kijk op welke ingrediënten je wel en niet reageert. Een kerstdiner afzeggen omdat je bang bent dat je vaak naar de wc moet, of juist buikpijn krijgt omdat je niet kunt poepen, is echt niet nodig. Overleg goed met de gastheer of -vrouw. Vind je dat lastig, neem dan zelf eten mee. Vaak durven we de ruimte niet in te nemen, omdat we al snel denken dat we lastig zijn als we om iets vragen, maar dat is meestal helemaal niet zo. We zijn heel goed in het invullen voor de ander, daar moeten we mee stoppen.”

Verder geeft de Weijer een paar adviezen hoe je om kunt gaan met PDS tijdens de feestdagen:

  • Laat alcohol staan. Wil je perse een glas wijn drinken? Drink er dan een glas warm water naast. Dan kost het je lichaam minder energie om dit te verwerken.
  • Drink geen koolzuur! Dit zorgt juist voor gasvorming en boeren.
  • Ga na het eten een stukje wandelen. Dat helpt je darmen bij de vertering.
  • Twijfel je om iets te eten waar je last van kunt krijgen? Vraag jezelf dan af of het de pijn die het achteraf geeft waard is. Zo ja, geniet er dan bewust van.
  • Ga naar de wc als je aandrang voelt en trek je niks aan van wat anderen daar mogelijk van vinden. Dikke kans dat anderen het niet eens opmerken dat je vaker naar de wc gaat, omdat ze druk zijn met zichzelf.
  • Vertel aan je tafelgasten wat er aan de hand is als je veel last hebt.

Als er geen wc in de buurt is

Tijdens de feestdagen kun je met PDS in een aantal lastige situaties tegenkomen. De Amerikaanse klinisch psycholoog Barbara Bradley Bolen uit New York schreef het boek Breaking the Bonds of Irritable Bowel Syndrome: A Psychological Approach to Regaining Control of Your Life en geeft op de site van IFFGD (International Foundation for Gastrointestinal Disorders) de volgende tips.

Je familie woont ver weg en je bent bang om met PDS in de auto te stappen

“Bedenk dat het mogelijk is dat je darmklachten krijgt in de auto, maar je dat niet zeker weet. Door je er zorgen over te maken, wordt de kans alleen maar groter dat je er last van krijgt. Probeer je lichaam zo rustig mogelijk houden en een plan te maken voor als je plotseling naar de wc moet.”

Je organiseert een kerstdiner, maar hebt veel pijn en daardoor weinig energie om te koken

“Als het niet goed met je gaat, kun je niet alles doen wat je normaal gesproken zou doen. Vraag gewoon om hulp of vraag iemand om het van je over te nemen. Onthoud dat je familie van je houdt en dat je gezondheid belangrijker is dan een traditie die slecht is voor je gezondheid.”

Je gaat bij iemand anders de feestdagen doorbrengen en bent bang dat anderen het raar vinden als je vaak naar de wc gaat

“Bedenk dat zelfs mensen zonder PDS weten hoe het is om op de wc te zitten met diarree of obstipatie. Als mensen merken dat je lang op het toilet zit, zullen ze hoogstwaarschijnlijk begrip hebben voor de situatie en je er niet op aankijken.”

Bron | Een Vandaag, IFFGD

Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden