null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

10 tips van 99-plussers om honderd te worden

Hoe kan het dat de een moeiteloos oud lijkt te worden en de ander blij is als hij met niet te veel klachten de zeventig haalt? De Nederlandse artsen Hans van Hateren en Nanno Kleefstra ontfutselden tien 99-plussers hun 'geheime' levensrecept. Zo kun je honderd worden!

Het resultaat is het boek 99+ Een geheim... of geluk?, een (foto)boek waarin kort het verhaal van de (bijna) honderdjarigen wordt geschetst en waarin ze hun geheim voor een lang leven prijsgeven. Humo zette alvast een paar van hun levensrecepten op een rij.

1 - Stop op tijd met roken

Hoewel maar liefst de helft van de ouderen jarenlang heeft gerookt, zijn zij er ook allemaal weer mee gestopt. Van Hateren: "Je zou kunnen concluderen dat je honderd kunt worden, zelfs als je veel én lang rookt. Maar ik ben er vrij zeker van: als ze waren blijven roken, waren ze nooit zo oud geworden. Natuurlijk geldt: hoe vroeger je ermee ophoudt, hoe beter. Maar stoppen met roken loont op elke leeftijd, ook als je tachtig bent." Dit gedachtentrucje kan je erbij helpen.

2 - Eet alles, maar met mate

Geen van de ouderen heeft een speciaal dieet gevolgd om zo gezond mogelijk te leven. Ze zijn allemaal (bijna) honderd geworden zonder vegetarisch, veganistisch, glutenvrij, biologisch of paleo te eten. En sommigen keken ook niet op een borreltje meer of minder.

3 - Je hoeft geen marathons te lopen

Geen van de 99-jarigen heeft zich ooit afgebeuld in de sportschool. Hun beweging beperkte zich vooral tot wandelen en fietsen. Uit onderzoek blijkt dat, als je wilt afvallen, wandelen vaak zelfs beter werkt dan hardlopen.

4 - Blijf 'lekker bezig'

Achter de geraniums zitten? Ze moeten er niet aan denken! Deze ouderen zijn allemaal nog heel actief, sommigen zijn zelfs helemaal op de hoogte van de nieuwste technologische snufjes. Meneer Van Zwol bijvoorbeeld leest elke dag de krant op zijn iPad. Meneer Roelofs is boeken gaan schrijven en mevrouw Pennarts maakt nog steeds haar eigen kleding.

5 - Blijf je brein prikkelen

In het verlengde daarvan: nieuwe dingen leren schijnt goed te zijn om je hersenen in conditie te houden. Dat kan natuurlijk ook makkelijker als je nog zo vief bent als de oudjes in dit boek. Maar volgens Van Hateren is het 'een wisselwerking'. "Veel oudere mensen zullen ervaren dat bepaalde dingen steeds lastiger worden. Maar als je er op die leeftijd mee stopt, pak je ze na een jaar niet opnieuw op. Blíjf je ze doen, dan houd je het ook langer vol. En dan durf je ook eens iets nieuws aan, al is het maar iets kleins."

6 - Kies een goede partner

Alle ouderen in het boek spreken liefdevol over hun (in bijna alle gevallen overleden) partner. Al is het volgens Van Hateren 'geen voorwaarde' om de honderd te halen. "Mevrouw Pennarts is daar een mooi voorbeeld van: haar man is vroeg gestorven en ze heeft langer zónder dan mét hem geleefd. Desondanks is ze heel gelukkig oud geworden." Wil je toch graag een (nieuwe) partner? Zo pak je online daten aan.

7 - Koester je familie en (nieuwe) vrienden

De meeste ouderen wonen dicht bij hun familie, of wonen zelfs bij hen in. Of ze hebben veel vrienden om zich heen. "Als je ook geestelijk gezond oud wilt kunnen worden, is dat soort relaties essentieel," aldus Van Hateren. "Zo zijn alle vriendinnen van mevrouw Pennarts overleden, maar de dochters van haar vriendinnen hebben hun plaats ingenomen. De dames gaan bij elkaar op de koffie en spreken elkaar vaak." Zou je graag meer vriendinnen willen hebben? Deze vier stappen kunnen je helpen.

8 - Vermijd het bejaardenhuis

Slechts drie van de tien 99-plussers zit in een bejaarden- of ander soort verzorgingshuis. Ze zeggen ook weleens dat mensen sneller verouderen als ze eenmaal in een bejaardenhuis terechtkomen. Van Hateren weet niet of het zo werkt. Om thuis te kunnen blijven wonen moet je tenslotte gezond genoeg zijn. "Maar als je er moeite voor doet en meer in beweging blijft, zal het ook makkelijker zijn om lang op jezelf te blijven."

9 - Laat je niet opjagen

Vroeger waren er geen smartphones. Onze ouderen hebben dus veel minder de behoefte om in een milliseconde alles met de wereld te delen of altijd maar bereikbaar te zijn. Van Hateren: "Als je lang met die mensen spreekt, word je je daar ineens heel erg bewust van. Dan denk je echt: jeetje, waar ben ik mee bezig? Dat is voor mij ook wel leerzaam geweest. Er zijn toch dingen die ik hierdoor anders wil en ga doen." Kijk jij erg veel op je smartphone? Zo kom je in vijf stappen van je verslaving af.

10 - Leer loslaten

Ook al was het niet altijd een pretje, alle 99-plussers in het boek vinden dat ze een gelukkig leven hebben geleid. Tevreden zijn met wat je hebt, het lijkt toch een soort talent te zijn. Van Hateren: "Met de leeftijd worden de meeste mensen berustender, maar we hebben de indruk dat deze groep dat op jonge leeftijd al was. Mevrouw Pennarts heeft haar dochter en haar man verloren en is daar op een bewonderenswaardige manier mee omgegaan. Als je dáár de kracht voor hebt, ben je ook in staat om iets van de rest van je leven te maken."

Bonustips: ziek zijn hoort erbij

Een aantal van de ouderen is best vaak ziek geweest, sommigen hebben zelfs kanker doorstaan. Je hoeft dus niet je hele leven kerngezond te zijn om heel oud te kunnen worden. Deze en nog meer levenstips vind je in het boek '99+ Een geheim... of geluk?' dat voor € 24,95 verkrijgbaar is bij o.a. bol.com.

Bron | iStock (foto)

Lees ook

Dit zijn de vijf slechtste dingen om te eten voordat je naar bed gaat

Wat moet je doen als er bij je wordt ingebroken terwijl je thuis bent?

Waar gaat een wind naartoe als je hem inhoudt?

Bekijk ook

Vriendinnen Ingrid en Liezet gaan op pad in het oosten van Nederland.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden