null Beeld

10 tips om te besparen op je zorgverzekering

- In samenwerking met Independer -

Zo tegen het einde van het jaar heb je weer de mogelijkheid om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Dit kan in sommige situaties een flink voordeel opleveren. Waar kan je nu precies voordeel mee halen? Margriet sprak met vergelijker Independer en stelde de volgende 10 tips voor je samen:

  1. Kies voor een jaarbetalingDe meeste mensen betalen hun zorgverzekering per maand. Maar wist je dat je soms een korting kunt krijgen als je je premie in één keer betaalt? Soms wel tot 3 procent. Wil je weten welke verzekeraars deze korting bieden? Kijk dan hier.
  2. Kies een internetverzekeraarSommige verzekeraars doen alles digitaal. Ze sturen alleen mails en je kan alleen via hun website declareren. Je moet je medicijnen dan bij een internetapotheek halen. Hierdoor kunnen ze hun premie lager houden dan andere verzekeraars. Kijk wel even goed naar de voorwaarden.
  3. Vraag zorgtoeslag aanHeb jij recht op zorgtoeslag? Dan krijg je elke maand van de belastingdienst een toeslag waarmee je (een gedeelte van) je zorgpremie kunt betalen. Er zitten echter wel voorwaarden aan vast. Wil je weten welke? Lees er hier meer over.
  4. Denk goed na of je een aanvullende verzekering neemt.Bedenk van tevoren goed of je die aanvullende verzekering nodig hebt. Het kan zijn dat het goedkoper is om de kosten voor eigen rekening te nemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een verzekering voor brillen en lenzen. Als deze dekking in je pakket zit, is het mooi meegenomen. Maar kies je speciaal voor een aanvullende verzekering om je brillen en lenzen vergoed te krijgen, dan betaal je vaak meer dan dat je vergoed krijgt.
  5. Kijk goed naar welk medicijn je gebruikt.Verzekeraars hebben vaak een preferentiebeleid als het om medicijnen gaat. Dit betekent dat de verzekeraar maar één medicijn binnen een groep van gelijke medicijnen volledig vergoed. Stel je voor: er is een groep medicijnen met dezelfde werkzame stof en dezelfde dosering maar elk een andere leverancier. Binnen die groep krijg je het ene medicijn wel volledig vergoed en het andere niet. Dit medicijn heet dan het preferente middel. Overleg met je arts of je ook het preferente middel kan gebruiken. In dat geval krijg je je vergoeding volledig uit de basisverzekering. Houd er wel rekening mee dat je hier je eigen risico over moet betalen.
  6. Ga voor een vrijwillig eigen risico.Als je gezond bent en geen medicijnen gebruikt, is de kans groot dat je geen zorgkosten verwacht voor volgend jaar. Denk dan eens aan de mogelijkheid om je eigen risico te verhogen. In Nederland heeft iedereen een verplicht eigen risico van 375 euro (385 euro in 2016). Als je je eigen risico verhoogt, gaat je maandpremie omlaag. Denk eraan: je betaalt bij een vergoeding uit de basisverzekering eerst je hele eigen risico.
  7. Vraag een second opinion aan.Moet je een dure tandartsbehandeling ondergaan? Misschien is het voor jou verstandig om een second opinion aan te vragen. Het kan zijn dat een andere tandarts namelijk een goedkopere behandeling aanbiedt. Je huidige tandarts kan je doorverwijzen. Ben je nog op zoek naar een goede tandarts bij jou in de buurt? Ga naar de tandartsvergelijker.
  8. Laat je huisarts de ingreep doen.Sommige ingrepen kan je ook door de huisarts laten doen. Voor een consult bij de huisarts betaal je namelijk geen eigen risico. Denk bijvoorbeeld aan een spiraaltje. Als je dit laat zetten door de huisarts betaal je alleen de kosten van het spiraaltje. Als je het in het ziekenhuis laat doen, betaal je de kosten voor het spiraaltje én je eigen risico.
  9. Let op dat je niet dubbel verzekerd bent.Medische kosten in het buitenland kan je ook meeverzekeren in de reisverzekering. De basisverzekering vergoedt medische kosten in het buitenland tot het tarief dat in Nederland geldt. In sommige landen is de zorg echter duurder dan in Nederland. Je kunt je hiervoor dan aanvullend verzekeren. Dit kan zowel via de zorgverzekering als via de reisverzekering. Verzeker je het bij de reisverzekering? Dan hoeft het niet alsnog bij de zorgverzekering.
  10. VERGELIJK!Misschien wel de beste tip. Vergelijk ieder jaar opnieuw je zorgverzekering. Verzekeraars passen ieder jaar hun pakketten en premies aan. Het kan zijn dat jouw verzekeraar ineens niet meer het beste bij je past. Maar een andere verzekeraar kan ook ineens een veel gunstiger pakket hebben. Vergelijken kost je 10 minuten en kan je flink wat besparen. En blijkt dat jouw huidige verzekeraar nog steeds het beste is? Dan hoef je niets te doen, maar weet je in ieder geval zeker dat je goed zit.

Margriet zorgvergelijker

* het kan zijn dat onderstaande vergelijker niet goed werkt op een tablet of mobiele telefoon. We adviseren je dan deze pagina op een desktop of laptop te bekijken.

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden