Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

10 tips om reisziekte te voorkomen

reisziekte.jpg

Voor sommige mensen is het begin van de zomervakantie een kwelling. Zij worden wagen-, lucht- of zeeziek. Wat is reisziekte en hoe kun je het voorkomen? De specialist op dit gebied, prof. Paul Van der Eecken, geeft antwoord en advies.

Wat is reisziekte?

,,Eigenlijk is reisziekte geen ziekte. Als je ziek bent, genees je niet binnen enkele seconden. Bij reisziekte kan dat wél: korte tijd nadat je de auto of de boot hebt verlaten, verdwijnen de klachten als sneeuw voor de zon. Bovendien wordt een ziekte veroorzaakt door bijvoorbeeld een bacterie of een ontsteking. Reisziekte niet. Dat ontstaat door beweging. Vandaar dat artsen liever spreken van kinetose. ‘Kine’ is Grieks voor ‘beweging’ en ‘ose’ betekent ‘afwijking’. Het komt voort uit een verkeerde interpretatie van een beweging.”

Kunnen we reisziekte voorkomen?

“Vocht is heel belangrijk, want dehydratatie kan kinetose in de hand werken. Drink dus voldoende voor vertrek. Liefst geen koolzuurhoudende dranken of cafeïne en ook geen alcohol. Ik verblijf voor mijn werk als duikinstructeur veel op boten en word nooit ziek, behalve als ik een biertje heb gedronken. Wat ook heel belangrijk is: ga uitgerust op weg. Stress kan de bloedsomloop/bloeddruk beïnvloeden, dus niet rechtstreeks het evenwicht, maar de bloeddruk beïnvloedt het evenwicht. Stress kan het evenwicht dus indirect beïnvloeden. Werk dus niet door tot aan de dag van vertrek, maar neem een paar dagen eerder vrij.”

Tien tips voor een goede reis

  1. Ga uitgerust op weg.
  2. Neem voldoende medicijnen mee, zoals scopolamine 
of gember.
  3. Zorg voor voldoende frisse lucht en koelte.
  4. Lees geen boek en gebruik ook geen tablet onderweg.
  5. Kijk in de rij- of vaarrichting en volg de beweging, 
kijk niet door een verrekijker.
  6. Rijd zelf wanneer je vaak last hebt van wagenziekte.
  7. Vermijd sterke geuren.
  8. Drink geen koffie, alcohol of koolzuurhoudende dranken.
  9. Eet zoute koekjes.
  10. Ga met gesloten ogen liggen wanneer je misselijk bent 
of probeer te slapen.

Tekst: Dorien Dijkhuis

In Margriet 30 beantwoordt prof. Paul Van der Eecken meer vragen over reisziekte. Je kunt het nummer ook nabestellen via Tijdschrift365.nl.

Ook interessant