10 signalen die kunnen wijzen op een te hoge bloedsuikerspiegel Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

10 signalen die kunnen wijzen op een te hoge bloedsuikerspiegel

Als je lichaam – om welke reden dan ook – niet goed reageert op insuline of er minder (of niets) van aanmaakt, kan je bloedsuikerspiegel flink gaan schommelen. De hoeveelheid glucose in je bloed kan dan gevaarlijk laag worden, maar ook zo hoog worden dat het voor nare klachten zorgt. We zetten 10 signalen waaraan je een te hoge bloedsuikerspiegel herkent op een rij.

Herken je de klachten en heb je diagnose diabetes? Dan is het slim om naar de dokter te gaan. Het kan namelijk zo zijn dat je diabetes aan het ontwikkelen bent of het al hebt terwijl je dat niet weet. Als je de signalen te lang negeert en blijft rondlopen met een te hoge bloedsuikerspiegel, kan dat op lange termijn heel gevaarlijk zijn.

Wat is je bloedsuikerspiegel?

Voor we kijken naar signalen die wijzen op een hoge bloedsuikerspiegel, is het goed om even te kijken naar wat die term eigenlijk betekent. Je bloedsuikerspiegel geeft aan hoeveel glucose – suikers dus – er in je bloed zit. Die glucose haalt je lichaam met name uit je voeding; vooral koolhydraten dragen bij aan je bloedsuikergehalte. Je lijf verspreidt die glucose uit je bloed over cellen overal in je lichaam, zodat ze voldoende energie hebben om te functioneren. Het is normaal dat je bloedsuikerspiegel wat omhoog en omlaag gaat tijdens de dag: eten zorgt dat ‘ie stijgt, terwijl veel energie verbruiken juist zorgt dat dat niveau wat daalt. Als je gezond bent, zorgt je lichaam dat grote pieken en dalen uitblijven en je dus op een gemiddeld niveau blijft.

Lees ook:
Wanneer heb je eigenlijk een ‘normale’ bloedsuikerspiegel?

Te hoge bloedsuikerspiegel

Je bloedsuikerwaarde wordt in Nederland weergegeven in millimol per liter, meestal geschreven als mmol/l. Als je bloedsuiker nuchter geprikt wordt – als je dus 8 uur niets hebt gegeten – is de waarde te hoog wanneer deze boven de 6,9 mmol/l is. Bij niet nuchter prikken, telt een waarde van boven de 11 mmol/l als een te hoge bloedsuikerspiegel, wat wijst op diabetes.

Toch wil het niet zeggen dat je bij een waarde net iets daarboven, meteen de signalen van een te hoge bloedsuikerspiegel zult merken. Daarom is diabetes, vooral type 2, zo’n sluipende ziekte. Voordat mensen de symptomen opmerken en herkennen als (pre-)diabetes, is het vaak al te laat en zijn klachten niet meer terug te draaien.

Signalen die wijzen op te hoge bloedsuikerspiegel

Sommige mensen merken al heel snel dat hun bloedsuikerspiegel aan de hoge kant is, terwijl anderen dat pas merken als het gevaarlijk hoog wordt. De eerste signalen die mestal voorkomen bij een te hoge bloedsuikerspiegel zijn:

  • Je vaak heel vermoeid of lusteloos voelen
  • Veel dorst, waar bijna niet tegenop te drinken is
  • Vaak moeten plassen, waaronder ook ’s nachts
  • Een droge mond, ondanks veel drinken
  • Infecties die vaak terugkomen, bijvoorbeeld blaasontsteking

Loop je lang door met deze klachten, dan kunnen ze verergeren. De volgende signalen kunnen er dan ook bij komen, en wijzen op een veel te hoge bloedsuikerspiegel. Het is slim om dan meteen aan de bel te trekken:

  • Afvallen terwijl je niet minder of anders eet
  • Jeuk
  • Moeilijk ademen; een diepe ademhaling
  • Wazig of dubbel zien; oogontstekingen
  • Overgeven

Heb je een of meerdere van deze klachten? Ga dan naar de huisarts en laat controleren of deze symptomen inderdaad signalen zijn van een te hoge bloedsuikerspiegel. De dokter kan dat vaak testen met één druppeltje bloed uit je vinger.

Diagnose diabetes

Blijkt dat de signalen bij jou inderdaad wijzen op een te hoge bloedsuikerspiegel, dan is de kans groot dat je diabetes hebt.

Ongeveer negentig procent van de mensen met diabetes, heeft type 2. Erfelijke aanleg vergroot de kans hierop, maar daarnaast spelen overgewicht, roken, ouder worden en weinig beweging ook een belangrijke rol bij het ontstaan van diabetes type 2. Bij een deel van de mensen is echter niet bekend hoe de aandoening ontstaat. Omdat je lichaam bij type 2 vaak nog wel insuline aanmaakt maar er niet meer goed op reageert, kan een verandering in levensstijl en medicatie voor de opname van die stof, vaak voldoende zijn.

In tegenstelling tot diabetes type 2 kan diabetes type 1 niet worden voorkomen, maar dat is niet het enige verschil. Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte, waarbij het lichaam de cellen die insuline aanmaken, vernielt. Je maakt dan helemaal geen insuline meer aan, en dat zul je dus zelf moeten inspuiten. Dat betekent meerdere keren per dag je bloedsuikerleven controleren en voor elke maaltijd insuline injecteren. Diabetes type 1 is niet te genezen.

Lees ook:
Wat is het verschil tussen diabetes type 1 en diabetes type 2?

Bron | Diabetes Fonds, Thuisarts, cyberpoli
Beeld | Getty Images

RedactieGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden