Gezondheid

10 signalen die kunnen wijzen op beginnende dementie

bezorgd-verdrietig-istock.jpg

Dementie kan snel, maar ook heel sluipend toeslaan. Deze tien symptomen van beginnende dementie helpen je om beginnende dementie te herkennen. Bij jezelf en bij een ander.

1. Vergeetachtigheid

Een van de meestvoorkomende symptomen van dementie is het vergeten van nieuwe informatie. Als iemand belangrijke feiten of gebeurtenissen uit het eigen leven vergeet, is dat ook een veeg teken. Bijvoorbeeld als iemand niet meer weet welke dag van de week het is en dat telkens opnieuw moet vragen. Maak je je zorgen over je eigen vergeetachtigheid of die van je partner? Doe dan de geheugentest. Deze kan uitwijzen of er sprake is van gewone vergeetachtigheid of dat er mogelijk meer aan de hand is.

2. Niets lukt meer

Alledaagse activiteiten, zoals hobby’s of de financiën regelen, gaan steeds moeilijker. Ook dingen die in een bepaalde volgorde moeten worden uitgevoerd, zoals koffie zetten en eten koken, leveren problemen op. Als dagelijkse handelingen ineens opvallend veel moeite kosten, kan dit een symptoom zijn van dementie.

3. Verdwalen in tijd en plaats

Het is normaal als je even niet meer weet welke dag het is of waar je naartoe liep. Maar bij beginnende dementie gebeurt dit steeds vaker. Het besef van tijd wordt minder en uren lijken soms minuten. Ook het vinden van de weg wordt moeilijker. Mensen met dementie vergeten soms waar ze zijn en hoe ze daar zijn gekomen. Iemand met dementie kan ook meer moeite krijgen met klokkijken of weten welke dag, welk seizoen of jaar het is.

4. Taalproblemen

Een kenmerk van dementie is dat iemand gesprekken steeds moeilijker kan volgen. Soms stopt iemand midden in een gesprek omdat hij of zij niet meer weet hoe het verder moet. Mensen vergeten eenvoudige woorden en komen steeds moeilijker op namen. Bijvoorbeeld ‘Waar is dat ding voor mijn haar?’ als iemand naar een kam zoekt. Ook het handschrift is niet meer zo duidelijk als het was.

5. Spullen kwijtraken

Het handtasje in de koelkast, de portemonnee in de oven en het kunstgebit in de linnenkast… Iemand met dementie kan spullen op de gekste plekken neerleggen en ze ook niet meer terugvinden. Vaak weet iemand ook niet meer waarom hij of zij het gezochte voorwerp op die ongewone plek heeft neergelegd.

6. Veel geld uitgeven

Een signaal van dementie is een slechter beoordelingsvermogen. Iemand kan bijvoorbeeld aanbiedingen slecht inschatten en grote sommen geld uitgeven. Veel te veel boodschappen doen kan ook een teken aan de wand zijn. De bedragen kunnen zo flink oplopen.

7. Terugtrekken uit sociale activiteiten

Iemand met dementie wil niet mee op visite. Dit komt omdat hobby’s of gesprekken steeds moeilijker gaan. Liever zit iemand urenlang voor de televisie. Dit lijkt op desinteresse of luiheid, maar in feite is het faalangst en schaamte. Door zich terug te trekken, voorkomt iemand ongemakkelijke situaties.

8. Veranderingen in gedrag en karakter

Mensen met dementie kunnen zich opeens anders gedragen. Daardoor krijg je te maken met onverwachte stemmingswisselingen en verward, achterdochtig, depressief of angstig gedrag. Iemand kan soms ook ongeremd dingen doen die hij of zij anders nooit deed.

9. Onrust

Een van de symptomen van dementie is onrust. Het lijkt of iemand met dementie steeds iets zoekt, moet opruimen of iets anders moet doen. Dat uit zich in onrust en veel heen en weer lopen. Dat onrustige gevoel leidt vaak tot slaapproblemen.

10.Visuele problemen

Iemand met dementie kan moeite krijgen met lezen, afstanden inschatten en kleur of contrast onderscheiden. Dat terwijl de ogen op zich goed werken. Soms herkent iemand met dementie zichzelf meer niet in de spiegel.

Herken je één of meer symptomen?

Herken je één of meer symptomen en is dit ‘nieuw’ gedrag ten opzichte van een aantal jaren geleden? Maak dan een afspraak met de huisarts. Deze kan je geruststellen of doorverwijzen naar een specialist.

Bron | dementie.nl, iStock (foto)

Lees ook

Dit is hét grote verschil tussen vergeetachtigheid en dementie
Hoe ga je om met iemand met dementie? 6 liefdevolle adviezen 
Helpt een gezonde levensstijl tegen dementie? De alzheimerexpert geeft antwoord

Bekijk ook

Hoe moet je reageren als je op straat iemand tegenkomt die dementie lijkt te hebben? Veel mensen weten dat niet, blijkt uit onderstaande video. Op samendementievriendelijk.nl kun je korte, gratis trainingen volgen waarin je leert hoe je iemand wél goed kunt helpen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant