null Beeld Getty Images/Image Source
Beeld Getty Images/Image Source

10 opvallende symptomen van een te lage bloedsuikerspiegel

Een te lage bloedsuikerspiegel: we hebben er allemaal weleens last van als we te lang niets gegeten hebben. Dat je een beetje hangry wordt tussen twee maaltijden in is niet zo erg, maar als je bloedsuikerspiegel ook op andere momenten te laag is kan dat wél op een onderliggende aandoening wijzen.

Je bloedsuikerspiegel vertelt je hoeveel glucose er op dat moment in je bloed zit, en is belangrijk voor je gezondheid. Het geeft je namelijk energie en zorgt dat je spieren en hersenen goed werken. Niet zo gek dus dat je het al snel merkt als ‘ie wat te laag is. Déze tien symptomen kunnen wijzen op een te lage bloedsuikerspiegel, ook wel hypoglycemie genoemd:

1. Irritatie en/of nervositeit

Als je last hebt van een te lage bloedsuikerspiegel, kun je last krijgen van nervositeit of irritatie. Dat ontstaat door een tekort aan glucose in je hersenen, waardoor je brein extra veel van het stofje adrenaline aan gaat maken. Die adrenaline zorgt ervoor dat je lever meer glucose gaat produceren, maar kan je ondertussen ook geïrriteerd of nerveus maken. Als het typen van je collega of de ademhaling van je huisgenoot ineens op je zenuwen gaan werken, kan dat dus betekenen dat het tijd is voor een snack.

2. Een koude, bleke huid

Een te lage bloedsuikerspiegel heeft ook invloed op je huid. Je kunt er wat bleker uit gaan zien als je een dip hebt in je bloedsuikerlevels, en je kunt ook koud aan gaan voelen. Ook dit ontstaat door de extra adrenaline in je lijf. Omdat je in een soort crisisstand komt, gaat al het bloed naar je essentiële organen in plaats van naar je huid.

Lees ook:

10 signalen dat je een te hoge bloedsuikerspiegel hebt

3. Hersenmist

Brain fog, ook wel hersenmist genoemd, kan ook ontstaan door een tekort aan glucose en dus hypoglycemie. Je hersenen hebben dat nodig om goed te kunnen functioneren, dus is het niet zo gek dat je wat minder goed kunt denken wanneer je bloedsuikerspiegel aan de lage kant is. Een slechte concentratie, vergeetachtigheid of wazig zien horen hier allemaal bij.

4. Duizeligheid

Een licht gevoel in je hoofd en duizeligheid kunnen ook een teken zijn van een te lage bloedsuikerspiegel. Soms samen met vermoeidheid en verwarring, al komt dat vooral voor als je bloedsuikerspiegel écht in een dip zit. Heb je deze klachten regelmatig? Dan is het slim om naar de dokter te gaan. Het kan namelijk ook wijzen op andere aandoeningen, zoals een lage bloeddruk.

5. Zweten zonder inspanning

Voel je je ineens opvallend zweterig, terwijl je eigenlijk niets inspannends gedaan hebt? Ook dat kan betekenen dat je bloedsuikerspiegel gedaald is. Deze zweetaanvallen beperken zich meestal niet alleen tot je oksels maar omvatten je hele lichaam, waardoor je daarna vaak koude rillingen krijgt.

6. Hoofdpijn

Hoofdpijn kan een symptoom zijn van heel wat verschillende aandoeningen of problemen, waaronder dus een te lage bloedsuikerspiegel. Hoofdpijn die hierdoor ontstaat is meestal een zeurende hoofdpijn die vooral rond je voorhoofd zit. Ook kan het zo zijn dat je geluid of licht moeilijker kunt verdragen doordat je hersenen en spieren te weinig glucose krijgen om te functioneren.

7. Trillen

Een van de eerste symptomen van een te lage bloedsuikerspiegel is meestal dat je last krijgt van trillende handen of benen. Samen met dat nerveuze gevoel kan het voelen als iets dat heel ernstig is, maar vaak kun je het gewoon oplossen door iets te eten of een suikerrijk drankje te drinken. Mocht het vaak voorkomen of ontstaan terwijl je net wat gegeten hebt, dan is het verstandig om bij de huisarts langs te gaan.

Lees ook:

Wanneer heb je eigenlijk een ‘normale’ bloedsuikerspiegel?

8. Vermoeidheid

Vermoeidheid is natuurlijk niet echt een verrassend symptoom, als je bedenkt dat je hersenen en spieren afhankelijk zijn van je bloedsuikerspiegel. Dit is dan ook een symptoom dat bijna iedereen krijgt die kampt met zo’n dip in zijn of haar bloedsuikerlevels. Zonder glucose hebben je hersenen niet genoeg energie om alle functies te vervullen, dus word je slaperig. Het kan na het eten nog wel even duren voor je weer helemaal fit bent, want het duurt even voor dat niveau weer op orde is.

9. Onstilbare trek

Omdat je lichaam bij een te lage bloedsuikerspiegel echt behoefte heeft aan eten, kun je echt onstilbare trek krijgen. Door de extra adrenaline die je brein aanmaakt, zorgt je lever dat er wat extra glucose in je bloed komt. Om die glucose weer aan te vullen, krijg je dus éxtra trek. Eten helpt meestal wel om je bloedsuikerspiegel weer wat omhoog te krijgen, dus je kunt het beste maar toegeven aan die cravings.

10. Hartkloppingen

Heb je het idee dat je hart je borst bijna uit klopt? Ook dan kan een te lage bloedsuikerspiegel de boosdoener zijn. Door de extra adrenaline die vrijkomt, kan je hart sneller gaan kloppen én kun je last krijgen van vervelende hartkloppingen. Het voelt heel eng en vervelend, maar meestal is het snel weer over wanneer je iets gegeten hebt. Omdat deze symptomen ook kunnen wijzen op een hartaandoening, is het wel slim om altijd langs een specialist te gaan.

Naar de huisarts

Heb je regelmatig last van (een aantal van) deze vervelende symptomen? Dan is het verstandig om langs de huisarts te gaan. Hoewel een te lage bloedsuikerspiegel niet altijd op iets ernstig wijst, kan het wel een teken zijn van diabetes of hormonale afwijkingen. Ook kunnen bepaalde medicijnen, een afwijkend dieet of stress zorgen voor een te lage bloedsuikerspiegel. Door op tijd aan de bel te trekken, kun je samen met de huisarts of specialist onderzoeken wat bij jou de oorzaak is.

Bron | Bustle, CWZ, Healthline

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images/Image Source

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden