Margriet logo
null Beeld

10 natuurlijke manieren om je bloeddruk te verlagen zónder medicijnen

Bijna drie miljoen Nederlanders hebben er last van: een te hoge bloeddruk. Het is belangrijk om die op tijd te behandelen, want op den duur kan het zelfs leiden tot een hartinfarct of beroerte. Je bloeddruk verlagen kan bijvoorbeeld op déze tien natuurlijke manieren.

In sommige gevallen is het echt nodig om bloeddrukverlagers te slikken, maar deze aanpassingen kunnen bij veel mensen al een heel groot verschil maken.

1. Minder zout eten

Déze zag je waarschijnlijk al wel aankomen: we eten allemaal flink wat zout, en dat is niet goed voor je bloeddruk. Wanneer je huisarts of een specialist je vertelt dat je een te hoge bloeddruk hebt, is dit dan ook het eerste wat je aan zou moeten passen. De makkelijkste manier om er minder van binnen te krijgen, is door verse en gezonde voeding te eten. In veel kant-en-klare maaltijden zit namelijk flink wat zout, net als in bewerkt voedsel. Meer tips om minder zout te eten, lees je hier.

2. Voldoende bewegen

Ook deze mag natuurlijk niet missen in een lijstje met natuurlijke manieren om je bloeddruk te verlagen. Dat bewegen gezond is weten we allemaal wel, maar waarom werkt het om je bloeddruk te verlagen? Dat zit zo: voldoende en regelmatig sporten traint je hartspier, waardoor deze op een meer efficiënte manier je bloed door je lichaam kan pompen. Daardoor komt er minder druk te staan op je bloedvaten, en wordt je bloeddruk dus lager.

3. Regelmatig kalium eten

Kalium is een mineraal dat zorgt voor de regulering van je bloeddruk en de vochtbalans in je lichaam. Het houdt de bloeddrukverhogende werking van natrium tegen, zorgt voor de samentrekking van je spieren en dat zenuwprikkels goed geleiden. Een soort natuurlijke bloeddrukverlager dus. Kalium komt in veel verschillende voedingsmiddelen voor, waardoor een kaliumtekort maar zeldzaam is. Bananen staan bekend als een bron van kalium, maar onder andere ook tomatenpuree, avocado en aardappels zitten vol met dit mineraal.

4. Stress verlagen

Stress kan een belangrijke reden zijn voor een te hoge bloeddruk. Als je last hebt van chronische stress, is je lichaam eigenlijk constant klaar voor de vecht- of vluchtreactie. Daardoor klopt je hart sneller en worden je bloedvaten nauwer, waardoor je hartslag stijgt. Vaak last van stress? Hier vind je tips om makkelijker te ontspannen.

5. Pure chocolade eten

Gelukkig staan er in dit lijstje met natuurlijke manieren om je bloeddruk te verlagen niet alleen maar dingen die je moet láten. Want je mag juist wél chocolade eten. Hoewel grote hoeveelheden melkchocolade je waarschijnlijk geen goed zullen doen, kan een klein stukje pure chocolade dat op z’n tijd wel. Dat komt omdat er in pure chocolade (of cacaopoeder) flavonoïden zitten, stofjes die je bloedvaten helpen uit te zetten. Daardoor daalt je bloeddruk én hoeft je hart minder hard te werken.

Lees ook:

6 klachten die kunnen wijzen op een hoge bloeddruk

6. Je magnesiumlevels opkrikken

Hoewel een tekort aan magnesium niet vaak voorkomt, kan het wél slim zijn om je levels iets op te krikken wanneer je last hebt van een te hoge bloeddruk. Magnesium is namelijk een mineraal dat je bloedvaten helpt ontspannen, waardoor je bloeddruk daalt. Magnesium zit onder andere in volkorenbrood en andere volkoren graanproducten, in groenten, noten, melk en melkproducten, water en vlees.

7. Déze drie groentesoorten eten

Door groenten eten je bloeddruk verlagen? Ja dat kan echt, hebben wetenschappers van de Universiteit van Maastricht ontdekt. Rucola, spinazie en rode bieten zouden er binnen vijf uur voor zorgen dat je bloeddruk een flink stuk daalt. Het geheim schuilt waarschijnlijk in het stofje nitraat. Dit stofje wordt via allerlei omwegen in je lichaam omgezet in stikstofmonoxide, waarvan wordt aangenomen dat het een positief effect heeft op je spieren en bloedvaten, en dus ook op je bloeddruk. Meer over dit onderzoek lees je hier.

8. Stoppen met roken

Dat roken niet goed is voor de gezondheid van je hart en bloedvaten weet je natuurlijk al wel, maar weet je ook waar dat precies door komt? Elke keer dat je een trekje van een sigaret neemt, is er een kleine piek te zien in je bloeddruk. Als je veel rookt, zijn dat dus een groot aantal pieken over de dag verdeeld. Ook heeft tabak een slechte invloed op de kwaliteit van je bloedvaten, waardoor verhoogde druk éxtra gevaarlijk is.

9. Afvallen als je te zwaar bent

Als je te zwaar bent heb je meer kans op een hoge bloeddruk, dus het verbaast je vast niet dat dit ook één van de natuurlijke manieren is om ‘m wat omlaag te krijgen. Vooral als het vet zich ophoopt rondom je buik, heb je een aanzienlijk grotere kans op hart- en vaatziekten. Afvallen is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar veranderingen in je leefpatroon werken op de langere termijn het best. Ga dus niet voor een crashdieet maar probeer – eventueel onder begeleiding van een diëtist – je eetgewoonten aan te passen en gezonder te maken.

10. Mediteren

Veel mensen vinden mediteren nog een beetje vaag, maar samen met technieken die je helpen om diep adem te halen is het écht bewezen als een van de natuurlijke manieren om je bloeddruk te verlagen. Door te mediteren activeer je namelijk je parasympatische zenuwstelsel: dat is het deel van je zenuwstelsel dat je helpt tot rust te komen. Niet alleen dat, maar het helpt ook om je hartslag én bloeddruk te verlagen. Zelfs door maar een half uur per dag tijd te maken voor dit soort ontspanningsoefeningen zou je al vooruitgang kunnen merken. Deze meditatie-apps kunnen je hierbij helpen.

Bron | Medical News Today, Hartstichting

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden