niet naar tandarts Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Gezondheid

1 op 10 Nederlanders gaat niet naar de tandarts: dít kunnen de gevolgen zijn

Bijna tien procent van de Nederlanders is al twee jaar of langer niet naar de tandarts geweest, blijkt uit onderzoek van de Patiëntenfederatie. Een tijdje niet naar de tandarts gaan, kan grote en pijnlijke gevolgen hebben.

Een veelgenoemde reden om de tandarts te vermijden is angst: veel mensen durven niet. Ook de kans op een coronabesmetting hield mensen tegen. Anderen blijven weg vanwege een (dure) tandartsrekening.

Hoge kosten van behandelingen

Dat een op de tien Nederlanders een bezoek aan de tandarts het liefst zo lang mogelijk uitstelt, kan vervelende gevolgen hebben. Over het algemeen geldt: hoe langer je wacht met een tandartsbezoek, hoe slechter je gebit én hoe meer zorg je nodig hebt. Onderzoek van het Radboudumc toont aan dat tandziektes nu zo’n drie miljard euro per jaar kosten. Het vermijden van de tandarts kan dat bedrag alleen nog maar verhogen. De Patiëntenfederatie roept tandartsen op om transparanter te zijn over de kosten van behandelingen. “Zo moeilijk kan het toch niet zijn om een redelijke schatting van de verwachte kosten te maken. Het gaat immers voor veel mensen om een hoop geld”, aldus directeur Dianda Veldman. Sinds 2006 zit mondzorg voor volwassenen niet meer in het basispakket van een zorgverzekering.

Gevolgen van tandarts vermijden

Behalve dat het uitstellen van een tandartsbezoek onhygiënisch is – tandartsen maken je gebit tenslotte ook schoon – kan het voor vervelende gebitsproblemen zorgen. Zo is de kans groot dat je zonder het door te hebben met een klein gaatje in je tand rondloopt. Zonder behandeling worden gaatjes groter en kan het leiden tot een ontstoken tand of kies. In ernstige gevallen moet een tand of kies zelfs vervangen worden. Bij het gebrek aan goede mondhygiëne ligt ook een tandvleesontsteking op de loer. Het kan zorgen voor pijn, zwelling, een slechte adem en in een vergevorderd stadium zelfs hart- en vaatziekten. Ook gebruiken mensen met gebitsproblemen vaker pijnstillers, wat kan leiden tot andere problemen, zoals trombose en slecht werkende nieren.

Bron | RTL Nieuws, Keizer Karelpark Tandartsen

Maike AbmaGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden