null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

1,2 miljoen eerste prikken gezet: zo staat het er na twee maanden voor met vaccineren

We zijn inmiddels ruim twee maanden en 1,2 miljoen vaccins verder sinds de eerste prik werd gezet. Van aanpassingen in het vaccinatieplan en problemen met leveringen tot vaccinatiebewijzen: zo staat het er na twee maanden vaccineren voor. 

Demissionair minister Hugo de Jonge sprak eerder al over een zomer vol gevaccineerde Nederlanders.

Zo staat het ervoor na twee maanden vaccineren

De start van het vaccineren in Nederland ging niet vlekkeloos. We liepen achter op onze buurlanden, de strategie werd telkens omgegooid, er werd voorgedrongen en vaccins werden niet geleverd. Inmiddels zijn we ruim twee maanden verder, en rijst ook de vraag: hoe staat het er inmiddels voor met vaccineren? Tijdens de afgelopen persconferentie liet demissionair minister De Jonge al weten dat - als alle vaccins geleverd worden - bij iedereen die dat wil op 1 juli de eerste prik is gezet. Op dit moment zijn het nog 1,2 miljoen mensen die de eerste prik hebben gehad, en hebben ruim 400.000 mensen ook al de tweede vaccinatie gekregen.

Maar niet iedereen wil het vaccin. Daarom houdt het ministerie rekening met een vaccinatiebereidheid van 85 procent. Dat betekent dat vanaf juli 12 miljoen Nederlanders de eerste prik hebben gekregen, en dat ongeveer 2 miljoen Nederlanders zich niet laten vaccineren.

Grootschalig vaccinatieprogramma

Vanaf 15 april moet er een grootschalig vaccinatieprogramma komen om de grootste groep Nederlanders te vaccineren, namelijk de gezonde achttien- tot zestigjarigen. Daarvoor komen er door het hele land 140 priklocaties van de GGD. Ook ziekenhuizen en huisartsen zijn hierbij van belang. Vanaf mei moet het mogelijk zijn om wekelijks 2,5 miljoen prikken te zetten. Daarbij zijn de achttienjarigen als laatste aan de beurt.

Lees ook: Gezondheidsraad: corona gehad? Dan heb je aan één coronavaccin-prik genoeg

Gevaccineerde groepen

Sinds de historische eerste prik in Veghel bij een verpleeghuismedewerker werd gezet, zijn we dus ruim twee maanden verder. De groepen die voorrang kregen bij het vaccineren zijn inmiddels voor het grootste deel gevaccineerd. In verpleeghuizen heeft volgens schattingen van het RIVM bijvoorbeeld al 92 procent de eerste inenting gehad, en heeft 85 procent ook de tweede prik. Verder worden op dit moment nog de 60- tot 64-jarigen, 80-plussers en medewerkers in de verpleeghuiszorg gevaccineerd.

Vaccinatiebewijs

Het RIVM werkt met schattingen, omdat de exacte cijfers van het vaccineren nog niet bekend zijn. Dat komt omdat het registratiesysteem nog niet af is. Met dit systeem moet je ook een eigen vaccinatiebewijs kunnen downloaden. Dit vaccinatiebewijs moet meer vrijheid bieden aan mensen die gevaccineerd zijn, negatief getest zijn op corona of het virus al hebben gehad, waardoor ze immuun zijn. Tegenstanders van het vaccinatiebewijs vinden dat zo'n bewijs of paspoort zorgt voor ongelijkheid en eigenlijk een verpakte vaccinatieplicht is. Aan NOS laat De Jonge weten dat mensen zich hierdoor absoluut niet gedwongen moeten voelen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS, NU.nl, RTL Nieuws

Beeld | Getty Images

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden