geen 18 meer rubriek header Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

‘Waarom hoor ik mezelf ineens steeds vaker oudevrouwengeluiden maken?’

Oudevrouwengeluiden... wanneer doen díe ineens hun intrede? Dat vraagt Fabienne zich de laatste tijd steeds vaker af.

Daar was-ie ineens, de kreun die me ontglipte toen ik opstond uit een iets te lage stoel om mijn beweging kracht bij te zetten. Ik was zelf verbaasd over het geluid dat uit mijn mond kwam. Het echode nog even na in mijn oren.

Een paar dagen later hoorde ik mezelf ‘hèhè’ zeggen toen ik na een drukke dag op de bank plofte. Later die week gevolgd door een ‘zoooo’ toen ik me met een vriendin installeerde aan een tafeltje op een druk terras waar een plek was vrijgekomen.

Oudevrouwengeluiden

Ineens doen ze kennelijk intrede in je leven: oudevrouwengeluiden. Het schijnen woorden te zijn die je bij een bepaalde inspanning zegt, of vlak erna (gaan zitten in een lage stoel of er juist uit opstaan is natuurlijk héél inspannend). Mijn moeder had er een handje van en ik ergerde me daar als puber dood aan. Ik nam me voor dat ze mij dáár nooit op zouden kunnen betrappen.

Tijd voor actie

Maar het is al te laat, ik maak de geluiden zelf ook. Hoelang doe ik dat al? Gaan we echt steeds meer zuchten, steunen en puffen als we ouder worden? Dat is echt het láátste wat ik wil. En nu ik me bewust ben geworden van deze irritante gewoonte, is het hoog tijd voor verandering. Voortaan zul je mij geen oudevrouwengeluiden meer horen maken.

Tot zover het voornemen. Want in de dagen erna betrap ik mezelf erop dat ik dus gewoon de hele dag door dat soort geluiden aan het produceren ben. Niet alleen blijk ik hardop in mezelf te praten (ik ben de hele dag door aan het beschrijven wat ik doe…), ik hoor mezelf ook ineens ‘hèhè, poehpoeh’ roepen als ik de trap heb genomen.

Waarom?

Wanneer ben ik dat gaan doen? Waarom? Waar komt die neiging vandaan? En belangrijker nog: hoe laat ik dat stoppen?

Ik ga er vanaf nu extra op letten dat ik het niet meer doe. Geen geluiden meer maken als ik ga zitten, opsta, een trap neem, stijve spieren heb, me uitrek, aan het nadenken ben, een sprintje heb getrokken.

Poehpoeh, dat wordt nog een enorme uitdaging vrees ik.

Fabienne de WitRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden