geen 18 meer rubriek header Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

‘Vijftigplusser klinkt helemáál stoffig als het gecombineerd wordt met woorden als ‘vitaal’’

Fabienne weet heus wel dat ze niet meer piepjong is. Maar ze zit er niet op te wachten ‘oud’ genoemd te worden. Maar hoe dan wel?

Hoe noem je iemand die boven de vijftig is? Nu ik die grens zelf al enige tijd gepasseerd ben, valt het me op wat voor rare namen we met zijn allen proberen te verzinnen. Alles om de woorden ‘oud’ of ‘ouder ’te vermijden. Ik hou best van het beestje bij de naam noemen, maar oud genoemd worden, dat wil niemand.

Ik kom verschillende termen tegen, en ik word er niet echt blijer van. Vijftigplusser (gezapig!), senior (stokoud), ‘bejaarde’ (nog ouder), AOW’er (ben ik nog niet), boomer (= héél suf), mensen van gevorderde leeftijd’ (...) . Het wordt helemaal stoffig als de term gecombineerd wordt met woorden als ‘vitaal’ of ‘nog volop in het leven staand’. Ik bén misschien niet meer jong, maar ik vóel me nog niet oud. Met deze woorden wil ik mezelf niet associëren. Maar hoe noemen we ‘mensen van een zekere leeftijd’ dan wel?

Ageless

Marketingbureaus worstelen er ook mee. Meer dan de helft van Nederland is vijftigplus, hoe spreek je die doelgroep aan? Er worden verwoede pogingen gedaan om met een hippe naam te komen. Een tijdje terug was er ineens de term ‘ageless’, maar eigenlijk is dat ook best een geforceerde term die - waarschijnlijk onbedoeld- in één klap aangeeft dat je een bepaalde leeftijd gepasseerd bent. Ooit een twintiger of dertiger horen zeggen dat hij of zij ageless was?

Silver generation

Silver generation dan? Maar ik heb nog helemaal geen grijs haar. Of althans: ik ben nog volledig niet in de acceptatiemodus dat ik grijze haren heb en ik doe er alles aan om ze te camoufleren. En ja, grijs haar kan hartstikke mooi zijn en zelfs een trend, maar ik wil er nog niet aan. Zal ook wel iets met ontkenning te maken hebben.

Een duidelijke benaming

Ik zou een benaming willen voor mijn leeftijd die én niet geforceerd ‘ik ben niet oud, ik ben hartstikke vlot’ probeert uit te stralen én die gewoon duidelijk is.

Nou oké, niet té duidelijk misschien.

Of zullen we het gewoon níet meer over leeftijd hebben? Is dat ook een optie?

Fabienne de WitRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden