Margriet logo
Header Geen 18 meer nov22 Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Soms verlang ik terug naar de Kerstmis van mijn jeugd met veel familie, chaos en gezelligheid

De familiesituatie is dit jaar bij Corine veranderd met een hoogbejaarde moeder voor wie zij mantelzorger is en haar niet-thuiswonende dochters die ook weer bij hun schoonfamilie aan de kerstdis worden verwacht. Corine denkt met nostalgie terug aan hoe ze vroeger Kerstmis vierde.

Ik koester warme herinneringen aan Kerstmis in mijn eigen jeugd, traditiegetrouw gingen we naar de kerk in mijn geboortedorp. Daar kwam ik mijn vriendinnetjes tegen die daar ook waren met het hun families. Het leukste waren de kerstliederen: Stille nacht, Heilige nacht, Er is een kindeke geboren op aarde. Mijn vader zong uit volle borst alle kerstliederen mee, daar genoot ik erg van. En bij het verlaten van de kerk zongen we Ere zij God in de hoge, in de hoge, Vrede op Aarde, vrede op aarde. Van dit kerstlied krijg ik nog steeds kippenvel.

Het kerstdiner vierde ik met al mijn ooms, tantes, nichtjes en neefjes bij mijn moeders oudste zus in haar grote keuken of in haar kapsalon, die voor de gelegenheid werd leeggehaald, met het diner zaten we aan lange tafels, mooi gedekt met prachtig servies, fonkelende glazen en prachtig brandende kaarsen. Het was een zootje ongeregeld, de kalkoen was meestal óf niet gaar óf juist te donker, maar dat mocht de pret niet drukken. En met een oom als bakker was het dessert hemels.

Veel gelachen, veel gedronken

Er werd te hard gepraat, veel gedronken, veel gelachen en er werden discussies uitgevochten over politiek, plaatselijke buurtroddels besproken en de nichtje en neefjes werden aan het eind van de avond ballorig; soms vlogen de erwten je om de oren.

Voor mij begint Kerstmis nu met de hele dag luisteren naar kerstmuziek in de auto of lekker thuis, tot ergernis van mijn partner en de kinderen. Met luid gezang tuig ik de kerstboom op met de kerstballen van mijn moeder en zelfs van mijn grootmoeder. Soms verlang ik terug naar de Kerstmis van mijn jeugd met veel familie, chaos en gezelligheid. Hoe vieren we dit jaar familiekerst?
Op eerste kerstdag een bezoek aan de kerk zodat ik weer Ere zij God kan meezingen? En daarna mijn hoogbejaarde moeder bezoeken met allerlei lekkernijen? Samen met haar kerst vieren, nu het nog kan in haar eigen huis, zoals vroeger. En tweede kerstdag lig ik in mijn huispak op de bank en kijk ik een kerstfilm.

Ook een ‘Geen 18 meer’-momentje? Stuur ons je reactie via margriet.nl/reageer.

Corine SchumacherRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden