geen 18 meer rubriek header Beeld Redactie
Beeld Redactie

‘Op de lagere school vraag je gewoon: ‘Wil je mijn vriend(in) zijn?’ Maar als volwassene...’

Vriendschappen zijn belangrijk voor haar welzijn, vindt Corine. Maar door de jaren heen is er wel het nodige veranderd in die vriendschappen. En bovendien: hoe maak je na je vijftigste nog nieuwe vrienden?

Ik heb veel vrienden en vriendinnen die ik al jaren ken. Bij de een voelt het weerzien altijd meteen vertrouwd, ook als we elkaar al een tijd niet hebben gezien. Bij de ander kost het wat meer moeite om de relatie te onderhouden. En dan zijn er nog de vriendschappen die zijn verwaterd door verhuizingen, doordat je beiden bent veranderd of doordat de wederzijdse interesse er gewoon niet meer was.

Verschillende vriendschappen

De verschillende soorten vriendschappen die ik door de jaren heen heb opgebouwd, gaan over het algemeen terug naar de kleuterschool, middelbare school en vervolgopleidingen. Na een verhuizing van een klein dorp in het midden van het land naar de hoofdstad waar ik niemand kende moest ik enorm mijn best doen om vrienden te maken. Ik heb me destijds best eenzaam gevoeld. Gelukkig leerde ik via mijn werk, sportclubs en partner leuke nieuwe mensen kennen. En later gebeurde dat ook via de kinderen.

Doodbloeden of beëndigen?

Bijzonder eigenlijk, hoe vriendschappen ontstaan. Het is toch vaak een organisch iets. Als je op de kleuter- of lagere school zit, vraag je gewoon: ‘Wil je mijn vriend(in) zijn?’ Maar om dat als volwassene nou hardop uit te spreken... Toch is het belangrijk om energie te steken in een vriendschap. Hoe ouder ik word, hoe sneller ik doorheb of er een klik is met iemand en of de ander jou óók waardeert. Aan de andere kant merk ik nu ik ouder word óók dat hoe minder energie ik zelf in mensen steek, hoe minder die mensen van zich laten horen. Zo laat je de vriendschap doodbloeden in plaats van hem netjes te beëndigen. Niet zoals ik het zou willen, maar ik ben eerlijk gezegd gewoon niet in staat om er een goed gesprek over te hebben. Een vriendin van middelbare school heb ik bijvoorbeeld al járen niet meer gesproken en ik heb nog steeds geen idee waarom niet. En dat is toch jammer.

’s Nachts bellen

Nu ik begin vijftig ben, merk ik dat ik oude vriendschappen steeds meer ga waarderen en dat mijn écht heel goede vrienden op één hand zijn te tellen. En daarmee bedoel ik dan de vrienden die ik ’s nachts kan bellen als ik iets dringends wil delen. Is er dan nog ruimte om nieuwe vriendschappen te sluiten? Eerst dacht ik van niet, maar nu ik weer wat oude én nieuwe hobby’s heb opgepakt, merk ik dat het wel degelijk kan. Mooi om te zien dat je je in elke fase van je leven kunt omringen met nieuwe vrienden. Iets wat ik in coronatijd enorm heb gemist.

Corine SchumacherRedactie
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden