Margriet logo
Header Geen 18 meer NW Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Naast spullen nemen ze tegenwoordig ook hun vriendjes mee. Die nestelen zich in die volgepropte slaapkamers en hebben nergens last van

Sinds de uit huis wonende studerende dochters van Corine af en toe in het weekend thuiskomen, ontploft haar huis wederom met rondslingerende kleding, wasgoed, servies en etenswaar...

Mijn dochters studeren elders in het land, de jongste in het hoge Noorden en de oudste in het midden van het land. Van het legenestsyndroom had ik geen last, ik was ernaartoe gegroeid. En na vertrek van beide dochters lag ik ’s nachts niet meer wakker, bleef mijn huis keurig opgeruimd, ontplofte het washok niet meer en vond ik geen hoopjes kleren, schoenen en tassen in huis én geen vuile strings of make-upspullen op de badkamervloer. Wat een verademing!

Troep

Maar... als de dochters nu in de weekenden naar huis komen, is het in no time weer zoals ik hierboven beschrijf. Alles ligt weer op de vloer, inclusief borden, thee- en koffiekopjes en allerlei etenswaar. Ze nemen nu zelfs ook extra spullen mee in verhuisdozen, die ze dan opstapelen in hun slaapkamers. En met al die bergen wasgoed die ze meebrengen, lijkt mijn huis wel een wasserette....
“Kan die troep niet weg!” gil ik door het huis. “Nee, daar mag je absoluut niet aankomen, er zit kleding in die verkocht moet worden op Vinted.” Ja, denk ik, dóé dat dan! De dozen staan er inmiddels al een half jaar en er komen er steeds meer bij.

Loslaten

Naast spullen nemen ze tegenwoordig ook hun vriendjes mee. Zij nestelen zich heerlijk in die volgepropte slaapkamers en schijnen nergens last van te hebben. “Loslaten!” roepen de schatten. “Als we echt definitief uit huis zijn en op eigen benen staan, is er weer lucht.”

‘Tijdelijk’

Van vrienden met oudere kinderen heb ik begrepen dat het gevaar bestaat dat, zelfs als ze helemaal op zichzelf wonen, het ouderlijk huis nog steeds wordt gezien als opslagruimte. Meubelen, sportspullen, fietsen, elektronica, studieboeken en nog veel meer worden ‘tijdelijk’ gestald. En dat steeds in verschillende fasen: tussen verhuizingen door, maar ook als er ineens een relatie uitgaat.

Over een halfjaar is de oudste afgestudeerd. De grootste uitdaging wordt: waar gaat ze wonen? En met de kennis van mijn vrienden in het achterhoofd houd ik mijn hart vast. Hoeveel spullen zullen er dan weer richting ouderlijk huis gebracht gaan worden... Toch maar alvast extra opslagruimte gaan huren?

Corine SchumacherRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden