Margriet logo
null Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Mijn Spotify Wrapped-lijst legt genadeloos bloot dat ik niet met mijn tijd ben meegegaan

Op de Spotify Wrapped 2022-lijst van Petra schitteren sterren van nu als Taylor Swift en Harry Styles door afwezigheid. In tegenstelling tot Patti Smith, Michel Fugain en Kate Bush. Is ze een boomer?

Het einde van het jaar is in zicht en naast Sinterklaas, kerst en de Top 2000 is dat tegenwoordig ook het moment waarop Spotify je verrast met een Wrapped-lijst waarop de nummers staan die je het afgelopen jaar het meest hebt beluisterd. Vind ik leuk. Ik ben dol op lijstjes.

Patti Smith op één. Patti Smith!

Althans, meestal. Want op mijn lijst blijkt muziek die het afgelopen jaar is uitgebracht te schitteren van afwezigheid. Geen Taylor Swift. Geen Harry Styles: in mijn top 5 van meest beluisterde nummers staan Une belle histoire van Michel Fugain uit 1972 (!), Keane met Somewhere only we know uit 2004 en Leonard Cohens You want it darker uit 2016. Mijn meest beluisterde artiest is zelfs een icoon uit de jaren zeventig: Patti Smith. Patti Smith? Ik schrik er zelf van. Maar goed, ik heb dit jaar haar autobiografie Just kids gelezen (aanrader!) en ja, toen ben ik ook al haar nummers weer gaan luisteren. Confronterend is het wel. Ben ik een boomer?

Nee, officieel ben ik dat sowieso niet, want babyboomers zijn geboren tussen 1940 en 1955. Ik ben een Generatie X-er. Ik dacht dat ik via mijn Generatie Z-zoon (18) toch aardig op de hoogte bleef van de muziek van nu. Passionfruit van Drake staat nota bene óók in mijn top vijf. Best hip, toch? Uuuuhm. Ook dat nummer is alweer vijf jaar oud, dat nummer, zo blijkt. Jemig.

Antoon? Wie is dat?

Ik besluit de lijst van meest gestreamde nummers van 2022 in Nederland maar eens te bestuderen. Op één: Vluchtstrook van o.a. KrisKross en Antoon. De laatste blijkt ook op nummer zes te staan met Hallo. Antoon? Nooit van gehoord. Het blijkt, zo vertelt Generatie Z me, de Nederlandse Justin Bieber te zijn. “Alle meisjes zijn verliefd op hem, mam.” Verder in de top tien: Harry Styles, MEAU en Glass Animals. Spotify Wrapped legt genadeloos bloot dat ik qua muziek niet met mijn tijd ben meegegaan. Wanneer is dat gebeurd?

Sinds podcasts, is het antwoord. In de auto, tijdens lange fietstochten en het koken: als ik niet naar mijn eigen muzieklijst luister, luister ik naar podcasts. In de ban van Rian, De Jortcast, Weer een dag, Kunststof, Kaarten op tafel met Tanja Jess: er zijn er zoveel en ze zijn zo goed! En leuk!

Kate Bush is ook terug

Maar genoeg is genoeg: mijn muzieksmaak is aan een update toe. En dus heb ik inmiddels aan mijn lijst toegevoegd: Blinding lights van The Weekend, Heat waves van Glass Animals en Cold Heart - PNAU Remix van Dua Lipa, PNAU en Elton John. Elton John, ha! Die staat al jaren - onder andere met het weergaloos mooie Your song - op mijn favorietenlijst. Net als Kate Bush, wiens Running up that hill uit 1985 ook weer een hit is, dankzij de Netflix-serie Stranger things. Zo zie je maar: alles komt terug, als je maar lang genoeg wacht. Patti Smith tourt trouwens ook nog steeds, kijk maar op haar Instagram-account. Tijdloos cool, deze vrouw. Er is nog hoop.

Ook een ‘Geen 18 meer'-momentje? Stuur ons je reactie via margriet.nl/reageer.

Petra VethmanRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden