Header Geen 18 meer NW Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Maak nooit een selfie om te controleren of je een ‘RBF’ hebt

Van PHPD (pijntje hier, pijntje daar) had Fabienne al weleens gehoord. Maar nu schijnt ze ook een RBF te hebben. Wat is dát nou weer?

“Kijk niet zo boos”, zei laatst iemand tegen me. Ik was totaal verbaasd, want ik had helemaal niet door dat ik kennelijk boos keek.

Nu blijkt er dus een term te zijn voor zo’n gezicht leerde ik laatst, namelijk RBF: Resting Bitch Face. Een RBF heb je als je gezicht in ontspannen toestand op standje chagrijnig staat. Sommige mensen hebben dat al van jongs af aan, bij andere openbaart het verschijnsel zich op latere leeftijd wanneer de plooien naast de mond zich niet langer kunnen verzetten tegen de zwaartekracht en de mondhoeken naar beneden gaan hangen.

‘Een beetje zoals ik altijd kijk’

Tijdens het sporten, ‘hangenaanapparatenomdatdatgoedisvoorjespieren’, gaf een van de instructeurs me een aanwijzing om de oefening beter te doen.

“Bij deze oefening moet je goed boos kijken,” zei hij. “Dan druk je je gezicht wat naar achteren en dan zitten je schouders goed.” (Het kan overigens dat hij wat anders zei, maar dit is wat ik eruit concludeerde). “Gewoon je RBF opzetten dus.” Ik had er nog nooit van gehoord, dus hij legde me uit wat het was.
“Een beetje zoals ik altijd kijk,” zei ik een beetje dollend, want sporten doe ik nou niet bepaald met een grote lach.
“Ja” antwoordde hij zonder met zijn ogen te knipperen.

Ik lachte om zijn antwoord, maar niet helemaal van harte. En hij zweeg en vergoelijkte of nuanceerde niks. Daardoor begon ik in mijn hoofd te malen. Was hij nou serieus? Heb ik echt zo’n chagrijnig hoofd?

RBF-selfie

Tip: ga om te controleren of je een RBF hebt geen selfie maken. Dat deed ik wel, direct na het sporten in de kleedkamer (al helemaal geen goed idee) en het was niet bevorderlijk voor mijn humeur. Want als je een zelfportret maakt waarop je niet lacht, zie je in alles een bewijs dat je een chagrijnige uitstraling hebt. Zo’n foto is genadeloos. Helemaal als je ook nog eens een knalrood hoofd van de inspanning hebt en je mascara is doorgelopen. Niet! Doen!

Thuisgekomen zei mijn man dat ik juist helemáál geen chagrijnige uitstraling heb (verstandig antwoord). Maar sindsdien ben ik me er wel wat meer van bewust hoe ik kan overkomen als ik mijn mondhoeken niet expres omhoog krul.

Dus dat doe ik dan nu wat vaker. Het voelt als fake, maar het schijnt ook nog eens goed voor je humeur te zijn. Dan zie ik er niet alleen blijer uit, maar voel ik me ook nog eens blijer. Als dat geen winwinsituatie is!
Hee, komt daar nou spontaan een glimlach op?

Ook een ‘Geen 18 meer'-momentje? Stuur ons je reactie via margriet.nl/reageer.

Fabienne de WitRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden