Margriet logo
Header Geen 18 meer NW Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

‘Je kon je vriendinnen vroeger niet appen?’ vroeg mijn dochter vol ongeloof

Hoe zij vroeger wist waar haar vriendinnen waren, vroegen de dochters (12 en 10) van Lieneke haar laatst. Nou, dat wist ze vaak helemaal niet.

Mijn oudste dochter (12) heeft sinds een jaar een telefoon en ook mijn middelste (10) heeft sinds kort de oude mobiel van mijn man gekregen. Heel handig, ook voor ons als ouders. Het geeft de kinderen wat meer vrijheid, ze kunnen ons appen met wie ze afspreken en wij kunnen zien waar ze uithangen na school.

Snapchat en TikTok

Zelf zitten ze het liefst op Snapchat en TikTok. De godganse dag delen ze fotoberichtjes met hun vriendinnen. GM (good morning) als ze opstaan. Dan ‘Naar school’ met een fotootje van hun outfit van vandaag. ’s Middags: ‘naar de manege’ met een schattig paardenplaatje of een foto met hun bff (best friend forever).

Als ze dan nog niet aan hun schermtijd zitten, maken ze nog een leuk TikTok-dansje dat ze dan weer delen met dezelfde vriendinnen. Via avatars (animatiepoppetjes) kunnen ze ook zien waar hun vriendinnen op dat moment uithangen. Wie zit nog op school? Wie zitten bij elkaar en bij wie thuis? Ze zijn volledig op de hoogte.

‘Niet appen?’

Laatst kwam de vraag: ‘Mam, hoe deden jij en je vriendinnen dat vroeger?’ Toen ik vertelde dat we gewoon op een bepaalde tijd ergens afspraken na school en elkaar dan ook echt daar troffen, keken ze me vol ongeloof aan. ‘Je kon ze niet appen?’. Dat liet mij behoorlijk oud voelen. Ik wist vroeger heel vaak niet waar mijn vriendinnen uithingen na schooltijd, ook wel lekker rustig.

Daarna vertelde ik dat we thuis alleen een vaste lijn hadden. Ik kende alle nummers van mijn vriendinnen uit mijn hoofd, dat wel. Nog steeds trouwens: M. had nummer 77502 en A. 76894. Ook wij konden uren doorkletsen door de hoorn nadat we elkaar al een hele dag op school hadden gezien. Over wat we de volgende dag zouden aantrekken, of wat we gegeten hadden. Mijn moeder werd er gék van, helemaal als ze zelf nog een telefoontje moest plegen.

Als ik mijn dochters vertel dat er in die zin niet veel veranderd is, kijken ze me bijna meewarig aan. ‘Mam, en als je op vakantie was dan? Sprak je je vriendinnen dan de hele vakantie niet?’ Alleen al het idee bezorgt ze koude rillingen. Een dag niet gechat, is een dag niet geleefd.

Ook een ‘Geen 18 meer'-momentje? Stuur ons je reactie via margriet.nl/reageer.

Lieneke van der FluitRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden