geen 18 meer rubriek header Beeld redactie
Beeld redactie

PREMIUM

‘Ineens viel me op dat de bobbel aan de zijkant van mijn ene voet groter was dan die aan de andere voet’

Dat ouderdom met gebreken komt, daar is Barbara al achter. Krakende knieën en nek, rare scheve tenen...

Een paar jaar geleden begon het ineens: telkens als ik de trap op- of afliep, hoorde ik een raar kraakje. Wat gek, dacht ik dan, waar zou dat toch vandaan komen? Komt dat uit mijn schoenen? Zit het in de traptreden? Nee, kan niet, ik hoor het op elke trap. Zo heb ik serieus heel lang geprobeerd dit krakende geluid te lokaliseren, tot ik erachter kwam dat het uit mijn eigen knie kwam.

Daar zit blijkbaar iets niet helemáál goed meer, dus. Je hoort het kraken zó hard, dat ik schichtig rondkijk als ik met anderen op een trap loop. Mensen móéten dit horen, kan niet anders!

Krakende nek

Wat er trouwens ook zo kraakt, is mijn nek. In mijn hoofd hoor ik de fijne stem van de yogaleraar: ‘Draai je hoofd rustig naar links… kijk zo ver over je schouder als je kunt. Dan weer terug naar het midden en langzaam door naar rechts.’ In elke les stopt hij deze oefening. Hij is ook geen achttien meer en weet wat je moet doen om die nek een beetje soepel te houden. Maar luister eens goed als je je hoofd draait: hoor je het ook zo kraken? Om van stijve, pijnlijke spieren nog maar niet te spreken...

Scheefstaande teen

Het verval is natuurlijk al jaren eerder begonnen, maar zo na je vijftigste word je er steeds vaker mee geconfronteerd. En dat vind ik soms best even slikken. Zo kreeg ik een jaar geleden ineens een beetje een pijnlijke voet. Onder de bal van mijn voet richting grote teen was het gevoelig als ik erop drukte. Gewoon niet drukken zou je zeggen. Maar ik vond het vreemd, het liet me niet los. En ineens viel me op dat de bobbel aan de zijkant van mijn voet, ter hoogte van de grote teen, groter was dan die aan die andere voet. En de teen stond schever dan normaal. Wat was dít nu weer? Kwam daar soms die pijnlijke voet vandaan?

Ineens herinnerde ik me dat ik ooit iets had gelezen over extreem scheefstaande tenen. Hoe heette het ook alweer? Na even googelen op ‘scheve teen’ en ‘bult op voet’ was ik erachter: hallux valgus. Google maar. Een poezelig voetje is anders... Zou dit de reden zijn dat sommige vrouwen van ‘geen 18 meer’ hun mooie hoge hakken toch maar aan de wilgen hangen en zich voortbewegen op comfortabele gympen?

Lekker stukkie fietsen

Tja, die ouderdom… die komt sowieso, en meestal met gebreken. Maar één ding: ik heb me voorgenomen om vooral te kijken naar het feit dat ik alles gewoon nog kan. Piepend en krakend wel, maar wat zou het. Kom, ik ga eens fijn een stukje fietsen - om dat knietje goed soepel te houden!

Barbara Buremaredactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden