Header Geen 18 meer NW Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Ik weet heus: omarm jezelf, laat je rollen zien en be proud! Maar tot ik de perfecte bikini of het perfecte badpak heb gevonden, omarm ik de pareo

Hélène wil het echt wel, haar lichaam omarmen en vol trots in die bikini uit het pashokje en het strand op lopen. Maar die stap is groot...

Vroeger vond ik niets leuker dan het uitzoeken van een mooie nieuwe bikini. Vroeger ja. Nu niet dus. Nu is het elk jaar een crime, een beproeving. En waarom? Omdat er na je 50ste vetrollen zitten op plaatsen waarvan je niet wist dat er überhaupt vet op kon komen (al van rugvet gehoord?). En die vetrollen gaan gewoon niet weg, hoeveel je ook sport.

Volslank of romig

Ik zeg altijd: in me schuilt een dunne vrouw die schreeuwt om eruit te komen. Maar als ik in de spiegel kijk, zie ik toch echt iets anders. Meer volslank of romig (dat klinkt wat gezelliger). Die slanke vrouw is voorgoed verdwenen tijdens mijn zwangerschap (toen ik dertig kilo aankwam). Maar goed het kind is inmiddels 14 en die slanke vrouw hebben we gewoon nooit meer teruggezien. Helaas. Ik houd nou eenmaal zo van eten. Je hebt emo-eters, stress-eters, gewoonte-eters. Ik ben alles. Maar toch vooral een gezelligheidseter. Een borrel zonder kaasje of wijntje vind ik nu eenmaal toch een stuk minder leuk en een etentje met alleen een blaadje sla is aan mij niet besteed.

Ik heb de ruggengraat van een weekdiertje. En dan is het lastig afvallen. Dus ben ik sinds drie maanden druk in de sportschool. Ik lift, fiets, en squat me een ongeluk, maar nog niet met ongelooflijk veel resultaat. Waar je je in alle andere jaargetijden nog kunt redden met dikke en dunne kleren (die het een en ander verhullen of juist je pluspunten benadrukken), de zomer is genadeloos. En ik weet heus: omarm jezelf! Laat je rollen zien en be proud!

Maatje 44 is meer mijn ding

Op vakantie in Portugal of Italië zie ik vrouwen van mijn leeftijd (en ver daarboven) en met mijn maat en meer in de meest ieniemini bikini’s en egaal gebruind lekker tiktakken aan de zeerand. Geweldig! Maar dat omarmen van mijn spiegelbeeld in bikini lukt toch nog niet helemaal als ik daar in het pashokje sta van de lingeriewinkel. Te krap, te fel licht en dan dat nog witte lijf…

Ik besef dat ik de zaken toch te positief heb ingezien en dat mijn zelfoverschatting weer te groot is geweest terwijl ik me in een maatje 42 prop. Hoezo dacht ik in een maatje 42 te passen?! 44 is meer mijn ding. ‘En páhast-ie?’ roept de verkoopster opgewekt terwijl ze het hokje opentrekt. En daar sta ik dan in mijn te witte gloria. Nee, tot ik de perfecte bikini of badpak heb gevonden, omarm ik de pareo. Voor mij het zomerse duizenddingendoekje. Geweldig om het een en ander mee te verhullen of een hoekje met schaduw voor jezelf te creëren (wel twee stokken nodig).

Al verlang ik soms ook naar de verkleedtent die mijn moeder begin jaren zeventig meenam op onze vakanties naar Frankrijk. Wie herinnert zich die nog? Het was een soort zelfgenaaide zak van een gebloemde stof, die met een stuk elastiek onder je hoofd vastzat en je tot aan de enkels bedekte.

Helene DelhaasRedactie
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden