null Beeld redactie
Beeld redactie

PREMIUM

‘De kapper had er duidelijk zin in. Hij zag me keek naar mijn haren en slaakte een diepe zucht’

Fabienne ging naar een dure kapper en verheugde zich op de behandeling. Toen begon de kapper te praten.

Mijn haar zat al een tijd niet. De fut was eruit, een kleur ver te zoeken en een coupe zat er al helemaal niet meer in. Ik had zin in iets totaal anders. “Weet je wat jíj moet doen?’, zei mijn vriendin Inge toen ik er weer eens over klaagde bij haar. Inge is altijd helemaal op de hoogte van de laatste trends, dus aan wie beter advies te vragen dan aan haar. “Je moet naar míjn kapper! Hij is echt HEEL GOED.”

Nou woont Inge niet bij mij om de hoek, en naar haar kapper gaan zou me meer dan een halve dag kosten, maar ik dacht: ik doe het gewoon. Ik gun mezelf dit, laat mezelf eens helemaal in de watten leggen.

Pampersessie

Dus ik naar de kapsalon. Het was echt een luxe salon waar je flink de hoofdprijs voor betaalde, maar wie mooi wil zijn, moet soms financieel pijn lijden. Ik verheugde me erop een ochtend gepamperd te worden. Beetje knippen, beetje kleuren, beetje föhnen.

Onderdeel van de behandeling was een advies van de saloneigenaar himself. Die had er duidelijk zin in, want hij zag me, keek naar mijn haren en slaakte een diepe zucht. Vervolgens pakte hij mijn haar beet en trok hardhandig aan wat plukjes. “Zooooo,”, begon hij. “Tja kijk, dat heb je met vrouwen in de overgang. Dan krijgen ze allemaal van die korte haartjes hier bij de aanzet.” 'Korte’ klonk uit zijn mond wat agressievig. En zijn blik, alsof hij iets heel vies in handen had, sprak boekdelen.
“En welke kleuring gebruik je normaal? ”ging hij verder. “Want het is wel duidelijk dat de kleuring hier…,” hij rukte aan een streng haar “...niet voldoende is. Het is wel duidelijk dat we moeten overstappen op verf voor de rijpere vrouw.” ‘Rijpere vrouw’ klonk uit zijn mond echt alsof ik een enge ziekte had. Met “Dat gebruiken we bij vrouwen van wie het haar voor meer dan tachtig procent grijs is,” deelde hij de genadeklap uit.

Toch best aardig

Achter mij kwam een knap meisje de winkel in en hij veranderde als een blad aan de boom, “Haaaai”, begroette hij haar enthousiast en liep bij me weg om haar naar een stoel te begeleiden. Hij kón het dus wel, aardig zijn. Zijn werk bij mij zat erop, hij blafte nog wat instructies naar een van zijn assistenten, die het werk vervolgens afmaakte.

Eerlijk is eerlijk, mijn haar zag er na de behandeling fantastisch uit: mooie kleur, goeie coupe. Mijn ego had echter een flinke deuk opgelopen. Volgende keer maar weer naar mijn eigen kapper.

Fabienne de Witredactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden