Zonneallergie: rode, jeukende bultjes die zomaar kunnen ontstaan

Deel dit artikel:

Zonneallergie komt vooral voor in de lente, als onze huid nog niet aan zonlicht is gewend. Het kan zomaar ontstaan, ook als je voorheen wél goed tegen de zon kon. Je kunt er zelfs last van krijgen als je achter het glas hebt gezeten. Dit zijn de symptomen en zo kom je van de jeuk af.

Bij zonneallergie reageert je huid overgevoelig op ultraviolette straling van de zon (of de zonnebank!). Dit kan zomaar gebeuren, ook als je nooit eerder huidproblemen door de zon hebt gehad. Een zonneallergie geeft rode, jeukende bultjes, blaasjes en/of vlekjes op plekken op je huid die aan de zon zijn blootgesteld. Ze ontstaan binnen enkele uren of dagen nadat je in de zon hebt gezeten. Vooral mensen met een licht huidtype (lichte huidskleur, rood of blond haar en lichte ogen) zijn er gevoelig voor.

Typische lentekwaal

Meestal krijg je de huiduitslag als je huid nog niet is gewend aan zonlicht. Een typische lentekwaal dus. Maar je kunt er ook last van krijgen als je midden in de winter op zonvakantie gaat. Hoe langer je in de zon bent of onder de zonnebank bent geweest, hoe erger de huiduitslag zal zijn.

Ook vanachter het vensterglas

Wat veel mensen niet weten, is dat je ook zonneallergie kunt ontwikkelen als het bewolkt is of je niet direct aan zonlicht wordt blootgesteld. Op een zomerdag dringt de straling vaak dwars door de bewolking heen. Je kunt er zelfs last van krijgen als je achter het vensterglas hebt gezeten! Ook als je dunne kleding draagt die het zonlicht niet goed tegenhoudt, kun je uren later ineens last hebben van jeukende bultjes of vlekjes.

Blijf even uit de zon

De huiduitslag van een zonneallergie gaat meestal binnen een paar dagen vanzelf over. Blijf wel uit de zon tot de plekjes weg zijn, zo kunnen ze genezen. Als je er veel last van hebt, bijvoorbeeld doordat ze erg jeuken, dan kan de huisarts je medicijnen voorschrijven.

Kan zonneallergie terugkomen?

Zonneallergie kan worden voorkomen door verstandig te zonnen. Maar ook dan heb je geen garantie dat de zonneallergie niet meer terugkomt. Sommige mensen hebben maar één keer last van zonneallergie, anderen hebben elk jaar klachten. Wel kan de overgevoeligheid met de jaren minder worden of verdwijnen. Bij veel klachten kan je huisarts je eventueel doorverwijzen naar de dermatoloog voor lichttherapie. Overigens kunnen ook bepaalde stoffen in cosmeticaproducten zonlichtovergevoeligheid veroorzaken. Volgens Huidarts.com bevat een goede zonnebrandcrème geen allergenen zoals parfum, conserveringsmiddelen en is deze vrij van nanodeeltjes.

Bron | Thuisarts.nl, iStock (foto)

Lees ook

Tekenaar (57) tekent zijn leven na de plotselinge dood van zijn vrouw
Vitamine D3 of vitamine D2: welke vorm is beter voor je lichaam?
Slechte slaper? Schrap deze voeding eens van je menu

Bekijk ook

Je katoenen schoenen waterdicht maken: het kan. En met dit simpele trucje is het zo gepiept.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

rianne marijs