Het lekkerste recept voor gezondere oliebollen

Deel dit artikel:

Eerlijk is eerlijk: we eten natuurlijk geen oliebollen omdat ze zo gezond zijn. Maar een kleine aanpassing kan onze bekendste oudejaarstraktatie wel mínder ongezond maken. Door de tarwebloem door volkorenmeel te vervangen en volkoren oliebollen te bakken, krijg je veel meer gezonde vezels binnen. 

Vezels bevorderen een gezonde stoelgang en zorgen sneller voor een ‘vol’ gevoel. Volkoren oliebollen worden al bij verschillende bakkerijen in Nederland verkocht, maar je kunt ze natuurlijk ook gewoon zelf bakken. De manier van bakken verschilt niet echt van die van een oliebol op basis van bloem. De gezondere variant zal alleen iets compacter worden. Volkorenbrood heeft vaak ook een stevigere structuur dan gewoon bruinbrood.

Recept voor volkoren oliebollen

(voor 20-25 oliebollen)
500 g volkorenmeel
18 g instant gist
10 g zout
10 g lichtbruine basterdsuiker
550 ml water, op kamertemperatuur
25 g boter, gesmolten en weer op kamertemperatuur gebracht
1 ei
200 g rozijnen, geschud in wat bloem
50 g appel, in stukjes gesneden en geschud in wat bloem
kaneel naar smaak

Bereidingswijze

Meng eerst alle droge ingrediënten. Laat de appels en rozijnen nog even staan. Meng daarna de natte ingrediënten goed door de rest en mix het geheel tot een glad beslag. Roer dan de appel en rozijnen erdoor. Laat het deeg 40 minuten rijzen op een warme, tochtvrije plaats, onder een vochtige doek en in een ruime kom.

Verwarm plantaardige olie tot 170-175 graden. Maak met een ijslepel, die je vooraf even in de olie houdt, mooie ronde en even grote bolletjes deeg en laat die in dit vet zakken. Als de oliebollen aan de onderkant bruin zijn, draaien ze meestal vanzelf om. Maar het kan geen kwaad even te helpen als de eerste eenmaal is gedraaid. Frituur de oliebollen minstens een minuut of vijf, anders zijn ze niet goed gaar van binnen.

Nog gezonder: appelbeignets

Nog niet gezond genoeg? Als je zo slank mogelijk het nieuwe jaar wilt inluiden, bak je je eigen appelbeignets! Die kun je trouwens ook met volkorenmeel bereiden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Beeld | iStock