Ziek of alleen verkouden? De kleur van je snot vertelt het

Deel dit artikel:

Hoewel de herfst nog maar net is begonnen, lijkt het wel alsof half Nederland nu al is geveld door de griep. Toch is er volgens de RIVM geen sprake van een griepgolf: veel mensen zouden hun verkoudheid namelijk onterecht aanzien voor een griep.

Maar hoe weet je nu of je écht ziek bent of gewoon last hebt van een verkoudheid? Als we experts moeten geloven, kun je het zien aan de kleur van je snot.

Helder en doorzichtig

Is je snot helder en doorzichtig? Dan ben je kerngezond en is er niks aan de hand. We produceren dagelijks een kopje snot en slikken het meeste gewoon door. Zolang je dus niet buitengewoon veel snot aanmaakt, is er niks aan de hand. Merk je dat je ineens wel meer snot produceert? Dan heb je waarschijnlijk last van een allergie.

Troebel en wit

Ook bij deze kleur is er nog geen reden tot zorgen. Een witte kleur snot wijst meestal op het mogelijke begin van een verkoudheid. Zorg er dus voor dat je lekker veel vitamines binnenkrijgt!

Geel

Is de kleur van je snot geel? Dan begint het serieus te worden. Geel snot betekent dat je lichaam aan het vechten is tegen de bacillen. Er is echter wel goed nieuws: je lichaam gaat dat gevecht na een paar dagen gewoon winnen.

Groen

Als de kleur van je snot groen is, dan heb je het flink te pakken. Je afweersysteem is hard aan het knokken tegen een infectie. Witte bloedlichaampjes en andere afvalstoffen in die strijd hopen zich op in je groene snot en je bent serieus verkouden. Dit gaat vaak gepaard met verhoging. Zorg ervoor dat je rustig aan doet en geef je lichaam de kans om uit te zieken.

Rood snot

Over het algemeen is rood snot geen reden tot zorgen. Het betekent meestal dat er iets in je neus kapot is. Misschien zijn je sinusholtes ontstoken en lichtjes gaan bloeden of is er een bloedvaatje in je neus gesprongen. Hoest je ook roze of rood slijm op? Dan is het verstandig om naar de dokter te gaan.

Bron | Mens en Gezondheid |
Foto | iStock |