Mayonaise of satésaus: wat is de gezondste keuze?

Deel dit artikel:

Zonder knoflooksaus, mayonaise of satésaus ontbreekt er toch iets aan de shoarma, patat of andere lekkere weekendhap. Maar wat is de gezondste keuze?

Over het algemeen bevatten rode sauzen minder calorieën dan witte sauzen, meldt het Voedingscentrum. Oranje sauzen zouden daarentegen juist méér calorieën bevatten; zelfs satésaus is slanker! Met 86 calorieën per portie spant de joppiesaus de kroon.

Product Portie (grammen) Energie (kcal)
Tomatenketchup 1 sauslepel (25) 21
Sjaslieksaus 1 sauslepel (25) 27
Knoflooksaus 1 sauslepel (25) 62
Satésaus 1 sauslepel (25) 68
Yogonaise 1 sauslepel (25) 70
Cocktailsaus 1 sauslepel (25) 73
Joppiesaus 1 sauslepel (25) 86

(Bron: Voedingscentrum)

Grote verschillen per merk

Toch gaat bovenstaande ‘regel’ niet altijd op; er blijken grote verschillen per merk te bestaan. Als we de etiketten van de verschillende sausjes van een bekend sausjesmerk erbij pakken, blijkt een gewone knoflooksaus juist meer calorieën te bevatten dan een standaard whiskycocktailsaus. Ook de ene satésaus is de andere niet. Zo telt een portie satésaus (100 gram) van het ene merk 290 calorieën. Maar pakken we onze persoonlijke favoriet erbij, dan lepelen we met één enkele portie maar liefst 447 calorieën naar binnen.

Kant-en-klare satésaus: meer suiker

Opvallend is ook het verschil tussen ‘gewone’ en kant-en-klare satésaus. De gewone is een pasta die je moet mengen met water, de tweede hoef je alleen op te warmen. De pasta bevat over het algemeen meer calorieën dan de kant-en-klare satésaus (ook als deze bereid is). Maar in de kant-en-klare satésaus zit soms wel drie keer zo veel suiker als in de pasta. Dus dan is de pasta misschien weer gezonder. De vetten in pinda’s en noten zijn gezonde vetten en deze heeft ons lichaam nodig. Toegevoegde suikers zijn lege calorieën; je hebt er niets aan.

Het kan dus enorm per merk en soort saus verschillen. Het beste advies: goed de etiketten lezen.

Maak het zelf

Dipsausjes en smeersels maak je ook makkelijk zelf. Deze hummus van kikkererwten bijvoorbeeld, heerlijk op brood of als rauwkostdip. Het bevat redelijk wat calorieën vanwege de olijfolie die erin gaat (vergelijkbaar met kant-en-klare knoflooksaus), maar dit zijn wel plantaardige en dus gezonde vetten. In kikkererwten zitten ook waardevolle mineralen, zoals magnesium.

Deze zelfgemaakte mayo op basis van avocado is ook erg smakelijk. Als je er knoflook doorheen doet, kun je ‘m als knoflooksaus gebruiken. Ook in dit geval scheelt het aantal calorieën nauwelijks met het origineel, maar de kwaliteit van de calorieën is wel tien keer beter, laat staan de smaak!

Ook goed om te weten

Zo maak je zelf crème fraîche

Het geheim van de slager: zo maak je het lekkerste draadjesvlees

Biefstuk bakken: zó doe je dat!