Wat helpt tegen zweetvoeten? Dit adviseren deskundigen

Deel dit artikel:

Hoe voorkom en behandel je zweetvoeten en de akelige geur die deze afgeven? Dit adviseren dermatologen en podotherapeuten.

Om te beginnen: zweet zelf ruikt niet. De onaangename geur wordt veroorzaakt door bacteriën die zich thuisvoelen in een warme, broeierige en vochtige omgeving en zich ook graag in oude huidcellen (zoals in je schoenen) nestelen. Deze stinkbacteriën scheiden een penetrante geur af, ofwel: de bekende zweetvoetenlucht.

Wassen, wassen, wassen

Om zweetvoetengeur te bestrijden, moet je dus de bacteriën aanpakken. Goed en vaak je voeten wassen is daarom de beste remedie, meldt huidziekten.nl, een website door en voor dermatologen. Desnoods meerdere keren per dag. Dat kan gewoon met water en een milde zeep. Bij hardnekkige zweetvoeten kun je een antibacteriële zeep gebruiken, zoals jodiumscrub (povidon jodium zeepoplossing) of Hibiscrub (chloorhexidine zeepoplossing). Deze producten zijn zonder recept te koop bij de apotheek of drogist. Belangrijk is dan wel dat je het zeepsel vijftien minuten laat intrekken voordat je het afspoelt, dan hebben alle bacteriën het loodje gelegd. Eventueel kun je daarna nog met een jodiumzalf smeren. Bijkomend voordeel van jodium is dat het ook teenschimmel doodt, dat vaak hand in hand gaat met zweetvoeten.

Tips tegen zweetvoeten

De podotherapeuten van het Podotherapeutisch Centrum RondOm adviseren verder de volgende anti-zweetvoetentips:

– Aangezien stinkbacteriën zich het prettigst voelen in een broeierige omgeving, is het belangrijk dat je voeten goed kunnen blijven ademen. Zorg dus voor goed ventilerend schoeisel, bij voorkeur van leer en loop thuis zoveel mogelijk zonder schoenen.
– Draag sokken van katoen of wol, dit neemt veel vocht op.
– Droog je voeten na het wassen goed af, in het bijzonder tussen de tenen, de ideale leefomgeving voor schimmels en bacteriën. Laat je voeten goed drogen aan de lucht voordat je je schoenen aantrekt.
– Je kunt je voeten, net als je oksels, insmeren met een ‘deodorant’. De werkzame stof in een deodorant is aluminiumchloride. Dit kan gewoon bij de apotheek worden gemaakt. Je voeten hebben wel meer van het stofje nodig dan je oksels. Volgens de podotherapeuten is vijftien procent aluminiumchloride een goede concentratie.
– Je kunt je voeten inwrijven met kamferspiritus, verkrijgbaar bij de apotheek. Dit ruikt wel erg sterk, maar volgens de podotherapeuten hebben veel mensen er baat bij.
– Veel mensen zijn tevreden met Pedicare zalf (niet de crème), verkrijgbaar bij de drogisterij.
– Wees matig met het gebruik van zeep.
– Pas op met kruidig eten en alcohol. Kruidig eten versterkt de geur en van alcohol kun je meer gaan transpireren.

‘Hyperhydrosis’: overmatig zweten

Volgens podotherapeuten is het met middeltjes tegen zweetvoeten vooral een kwestie van uitproberen. Wat bij de ene goed werkt hoeft bij een ander geen effect te hebben. Dit komt omdat de oorzaak van zweetvoeten per persoon kan verschillen. Als je voeten erg vochtig blijven en ook de geur onaangenaam blijft, is het advies om naar de huisarts te gaan. Deze kan je eventueel doorverwijzen naar een dermatoloog. Mogelijk heb je last van ‘hyperhydrosis’ (overmatig zweten). In dat geval kan een botuline-injectie (botox) of medicatie uitkomst bieden. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie kan ook iontoforese goede resultaten geven. Bij deze behandeling ga je met je voeten in een bakje met water of vochtige sponzen waar een (zwak) elektrisch stroompje door gaat. Als dit werkt, kun je een apparaat kopen om thuis te gebruiken.

Lees ook

Bekijk ook

Met deze zelfgemaakte pompoensoepkommen praten je gasten nog lang na over dat etentje bij je thuis!

Artikelen ontvangen in je mailbox? Ga naar margriet.nl/nieuwsbrief.