Waarom je altijd een bos bloemen op tafel moet hebben staan

Deel dit artikel:

Een bos bloemen is altijd fijn: zo’n bos staat gezellig en fleurt je hele huis op. Maar er is nog een goede reden om een bezoekje aan de bloemist te brengen: een mooi boeket op tafel is ook heel goed voor je gezondheid.

Tijd om dat gezellige bosje tulpen in huis te halen!

Minder pijnmedicatie

Het vermoeden dat bloemen goed zijn voor de gezondheid komt voor een deel voort uit de ontdekking dat patiënten in ziekenhuizen minder pijnmedicatie nodig hebben wanneer ze bloemen op hun kamer hebben staan. Dit bleek uit een onderzoek van de Amerikaanse Kansas State Universiteit.

Lagere bloeddruk

Voor de studie werden negentig patiënten die een blindedarmoperatie hadden ondergaan, in twee verschillende kamers geplaatst. De ene groep verbleef in een ziekenhuiskamer met bloemen en planten, de andere zonder. Niet alleen hadden de patiënten in de ruimte met bloemen minder medicatie nodig, ook hadden ze een lagere bloeddruk. Daarnaast gaven ze aan dat ze zich positiever en minder vermoeid en angstig voelden.

Bloemen tegen depressie

Mentaal kan een bos bloemen sowieso veel voor je doen. Een studie van de Rutgers Universiteit in het Amerikaanse New Jersey toonde aan dat bloemen mensen positiever, vrolijker en socialer maken. Een bos bloemen in huis zou de relatie met de mensen om je heen verbeteren en zelfs kunnen helpen tegen depressie en angsten. Door dit soort bevindingen worden bloemen soms ook wel ‘vitamine F’ – van flower – genoemd, omdat ze zo goed zijn voor onze gezondheid en stemming.

Geur en zicht

Maar hoe kan het dat we ons zo veel beter gaan voelen door bloemen? Dat is niet helemaal duidelijk. Een vermoeden is dat het komt doordat ze onze twee belangrijkste zintuigen prikkelen: geur en zicht. Door de sterke geur wordt het deel van ons brein geactiveerd waar je geheugen en emoties worden geregeld. Hierdoor maken bloemen je niet alleen vrolijker, maar kunnen ze ook helpen je geheugen te verbeteren. Bepaalde geuren roepen vaak bepaalde herinneringen op. En mensen hebben doorgaans veel positieve herinneringen aan bloemen. Daarnaast zien bloemen er gewoon fleurig en kleurig uit. Daar worden we blij van.

Gezondere lucht

Het positieve lichamelijke effect zou ook goed kunnen worden verklaard door iets anders. Want net als planten maken bloemen de ruimte om je heen letterlijk gezonder. Ze halen schadelijke stoffen uit de lucht, waardoor het klimaat van de kamer waarin de bloemen staan, verbetert.  Hoe groot het effect hiervan is op onze lichamelijke gezondheid is nog niet onderzocht, maar de eerste tekenen zijn gunstig.

Ben je overtuigd en heb je inmiddels een bos bloemen op tafel gezet? Hier lees je hoe je daar het langst van kunt genieten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | bedrock.nl
Beeld | iStock

Ook je tuin opfleuren met wat bloemen? Koop deze set van twee prachtige hortensia’s nu met meer dan €20 korting!

BESTEL HIER