Te veel peper gebruikt? Met deze tips valt je eten nog te redden

Deel dit artikel:

Zo nu en dan kan het gebeuren dat je nét iets te veel chili en peper hebt gebruikt. Maar geen zorgen, want dat betekent niet meteen dat je gerecht is verknoeid. Voeg een van deze ingrediënten toe aan je eten en het smaakt een stuk minder pittig.

Zuivel

Met zuivel, zoals melk, kun je je eten als het ware even ‘blussen’. Melk bevat het eiwit caseïne, dat ervoor zorgt dat stoffen die bijvoorbeeld chilipeper pittig maken, als het ware worden weggespoeld. Is je curry of stoofpotje te heet? Melk is de oplossing. Ook een topping van zure room en geraspte kaas kan een heleboel rechttrekken.

Suiker

Ook suiker kan de smaken van je gerecht weer meer in evenwicht brengen. En dan hebben we het niet eens over pure suikers: ook honing of sojasaus kan al genoeg zoetigheid geven. Je kunt er ook voor kiezen om tomaten toe te voegen, die zijn van nature al zoet.

Zuur

Heb je iets zoets toegevoegd om je eten minder pittig te maken? Dan doe je er goed aan om ook iets zuurs erbij te doen. Zoete smaken komen namelijk beter tot z’n recht als je ook iets zuurs toevoegt. Denk bijvoorbeeld aan limoensap of balsamicoazijn.

Pindakaas

Klinkt misschien een beetje gek, maar ook pindakaas werkt prima! En dat hoeft echt niet per se in gerechten of sauzen die pinda’s of noten bevatten. Het kan ook prima aan stoofschotels of romige soepen worden toegevoegd.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | Elle
Foto | iStock