Recepten: 3 gerechten waar je maar 1 pan voor nodig hebt

Deel dit artikel:

Hoe krijg je uit maar één pan toch snel iets lekker lichts op tafel? Door te wokken! Met net wat andere ingrediënten en een opvallende presentatie maak je er iets bijzonders van.

Inktvisringen met paksoi, peultjes en babymaïs

  • 300 g rijst
  • 3-4 el arachideolie
  • 600 g verse pijlinktvisringen (viswinkel)
  • 1 rode ui, in ringen
  • 2 tenen knoflook, in dunne plakjes
  • 1 rode chilipeper, in ringetjes
  • 100 g babymaïs, overlangs gehalveerd
  • 2 kropjes baby paksoi, gehalveerd
  • 150 g peultjes of sugarsnaps

Voor de woksaus

  • 75 ml sojasaus
  • 75 ml zoete chilisaus
  • 25 ml vissaus
  • 2 el rietsuiker

wokken-recepten

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar en laat in de pan onder de deksel droogstomen. Bekleed een bord met een dubbele laag keukenpapier. Klop de ingrediënten voor de woksaus door elkaar. Giet in een wok en laat in 2 min. op middelhoge pit iets inkoken. Doe de woksaus in een kommetje, zet apart en veeg de wok schoon met keukenpapier.

Verhit 1 el van de olie in de wok op hoge pit. Voeg een derde van de inktvisringen toe en roerbak ze 1-2 min., tot ze nét ondoorzichtig zijn geworden. Schep ze op het keukenpapier.

Verhit opnieuw 1 lepel

olie en wok de tweede portie. Herhaal dit nog een keer met de laatste portie inktvisringen. Laat de pan op de pit staan. Voeg indien nodig nogmaals 1 lepel olie toe en roerbak de ui, knoflook, chilipeper en maïs 3 min. in de hete olie. Voeg de paksoi en de peultjes toe en wok ze 2 min. mee tot het blad van de paksoi iets is geslonken. Voeg de inktvisringen en de woksaus toe, schep om en warm het geheel nogmaals goed door. Serveer meteen, met de rijst.

Bereidingstijd: ± 25 min

 

Koreaanse biefstukreepjes met courgettespaghetti en gebakken ei

  • 300 g biefstuk, in reepjes
  • 2 sjalotten, in halve ringen
  • wokolie
  • 4 eieren
  • 1 bakje fijne champignons, schoongeborsteld
  • 4 tenen knoflook, in dunne plakjes
  • 175 g kleinbladige spinazie
  • 400 g courgettespaghetti (koelvak), gehalveerd
  • 1 el sesamzaad
  • voor de marinade
  • 6 el sojasaus
  • 3 el honing
  • 1 el sesamolie

wokken-recepten

Klop voor de marinade de sojasaus, honing en sesamolie goed door elkaar. Marineer de biefstukreepjes en de sjalot ± 30 min. in een derde ervan. Zet de rest van de marinade apart. Verhit intussen een laag wokolie in een wok of hapjespan met antiaanbaklaag tot deze goed heet is. Bak hierin de eieren tot de randjes bruin en knapperig zijn. Zorg dat ze los van elkaar blijven. Schep ze uit de pan, laat uitlekken op keukenpapier en houd ze warm op een bord. Roerbak de champignons 5 min. op hoge pit in de olie.

Temper de pit, voeg de knoflook en de spinazie toe en roerbak 1 min. mee. Schep het champignonmengsel op een bord, veeg de pan schoon met keukenpapier en verwarm hem op hoge pit. Bak hierin de biefstuk en sjalot met de marinade uit het kommetje snel rondom bruin.

Voeg het champignonmengsel, de courgettespaghetti en de apart gehouden sojasausmarinade toe, draai de pit hoog en schep alles gedurende 2 min. om. Bestrooi met sesamzaad. Leg de gebakken eieren erop en serveer meteen.

Bereidingstijd: ± 20 min. + ± 30 min. marineren

Pittige Indiase groenten in wraps met yoghurt-koriandersaus

 

  • 1 komkommer, overlangs in vieren gesneden en zaadlijsten eruit geschraapt
  • 6 el wok-rijstolie
  • 200 g groene asperges, eindes verwijderd en in schuine stukjes
  • 2 rode paprika’s, in dunne repen
  • ½ bosje lente-ui, in schuine stukjes
  • 1 rode peper, in schuine ringetjes
  • 2-4 tenen knoflook, in dunne plakjes
  • ½ tl nigellazaad*
  • ½ tl mosterdzaad
  • ½ tl komijnzaad
  • ½ tl fenegriekzaad** of anijszaad
  • 75 ml srirachasaus
  • 4 volkorenwraps

Voor de yoghurt-koriandersaus

  • 250 ml volle schenkyoghurt
  • 1 bosje koriander, blad gesneden
  • 2 el citroensap
  • versgemalen peper, zout

wokken-recepten

Meng voor de saus de yoghurt met de koriander, het citroensap en peper en zout naar smaak en zet opzij. Snijd de komkommerkwarten in dunne repen en die weer in 3 stukken.

Verhit 2 lepels van de olie in een wok op hoge pit. Voeg de komkommer, asperges, paprika, lente-ui en rode peper toe en roerbak in 3-4 min. beetgaar. Schep het groentemengsel uit de pan en breng op smaak met peper en zout. Veeg de wok schoon met keukenpapier, zet hem terug op middelhoge pit en voeg de rest van de olie toe. Bak hierin de knoflook lichtbruin.

Voeg alle zaden toe, schep om en zet de pit meteen uit. Verwarm de wraps. Schep het knoflookmengsel en de srirachasaus door de groenten. Verdeel ze over de wraps en geef de yoghurtsaus erbij. Serveer meteen.

Bereidingstijd: ± 25 min

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2019-15 . Je kunt deze editie nabestellen via magazine.nl.

M14 Cover

Wil je artikelen van Margriet in je mailbox ontvangen? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Beeld | Maarten van der Wal