Deze voedingsmiddelen passen verrassend genoeg niet binnen een veganistisch dieet

Deel dit artikel:

Wie besluit vegetarisch te gaan eten, weet meestal wel wat ze moet laten staan. Een stapje verder is een veganistisch dieet: een voedingsplan waarbij je alleen nog maar plantaardige producten eet. 

Dat vlees, vis en eieren niet binnen een veganistisch dieet passen, is bekend. Daarnaast eten mensen die veganistisch leven geen zuivel en producten als honing, en nog een stap verder dragen ze bijvoorbeeld geen leren schoenen. Er zijn echter enkele producten waarvan je misschien niét verwacht dat ze níet vegan zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van kauwgom? Margriet somt een paar verrassende producten voor je op en legt uit.

1. Kauwgom

Kauwgom, wat kan daar nu niet veganistisch aan zijn? Aan sommige kauwgomsoorten wordt gelatine of stearinezuur toegevoegd; deze ingrediënten zorgen ervoor dat het verfrissende snoepje niet binnen een veganistisch dieet past. Check goed de ingrediëntenlijstje dat achter op je kauwgompakje staat, en sla de E-nummers niet over; soms staat er niet letterlijk op de verpakking dat er gelatine in zit, maar staat het er onder de schuilnaam E441 op.

2. Wijn

Een wijntje na een drukke dag, bij het avondeten of in het weekend op het terras: heerlijk. Maar als je graag veganistisch door het leven wilt gaan, kun je niet alle wijnen drinken. Bij het productieproces kunnen namelijk dierlijke producten zijn toegevoegd om de drank sneller te klaren na het gisten. Natuurlijk bestaan er ook wijnen die vrij van deze stoffen zijn en je wél gewoon kunt drinken. Ook hierbij is het dus een kwestie van de ingrediëntenlijst bestuderen.

3. Margarine 

Vaak wordt gedacht dat margarine een veganistisch alternatief is voor boter, maar dat is helaas niet altijd zo. Er kunnen melkproteïnen en gelatine in zitten, wat het product ongeschikt maakt voor veganisten.

4. Sinaasappelsap

Fruitsap klinkt hartstikke gezond, maar kijk uit met het suikergehalte in sap. Soms zijn sappen zijn namelijk verrijkt met vitamine D3, ook wel bekend als lanoline of wolvet. Wolvet? Ja, zoals de naam al doet vermoeden, wordt dit gewonnen uit schapenwol om vervolgens te worden toegevoegd aan het fruitsap. Heb je een pak sinaasappelsap uit de schappen gepakt waarop staat vermeld dat de drank je hart ten goede komt? Kijk dan vooral even tussen de ingrediënten of er omega 3-vetzuren aan toe zijn gevoegd; vaak is dit visolie.

5. Vijgen

De meest verrassende in het rijtje is misschien wel de vijg. In het kort: er bestaan mannelijke en vrouwelijke vijgen, en in de mannelijke variant van de vrucht worden eitjes gelegd door wespen. Hoewel wij alleen vrouwelijke vijgen eten, worden de twee weleens door elkaar gehaald door wespen – wat betekent dat er ook weleens eitjes gelegd worden in de vruchten die wij als mens opeten. De vrouwtjeswespen overleven het niet in een vrouwelijke vijg en blijven in de vrucht achter. Op het moment dat je ‘m zou opeten, zie je het insect niet terug, maar er kunnen dus sporen van het lijfje in de vijg zijn achtergebleven.

Bron | telegraph.co.ukad.nl
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook leuk om te lezen

Bekijk ook

Het is de haartrend van nu: een lage knot. In deze video laat Carmen zien hoe je zo’n knot extra feestelijk maakt.

Kun je de video niet bekijken? Klik dan hier.