Is sushi wel of niet gezond? Hier het verlossende antwoord

Deel dit artikel:

Je zou denken dat sushi heel gezond is, het bestaat immers vooral uit rijst en vis. Maar is dit wel zo? En hoe zit het met de sushi uit een all you can eat-restaurant?

Hoewel sushi over het algemeen gezond is, hangt het volledig af van wat je bestelt.

Vis

Zo is vis natuurlijk heel gezond, maar kan de manier van bereiding dat juist weer tenietdoen. Een portie gefrituurde garnalen bevat veel verzadigde vetten en is daardoor niet bepaald een gezonde keuze. In plaats daarvan kun je beter voor rauwe vis gaan, zoals in sashimi en sushi. Dit soort vis bevat veel omega-3 vetzuren die goed zijn voor je lichaam én voor je geheugen. Omdat de vis rauw is, weet je dat-ie niet in een vette olie is gebakken en kun je ‘m met een gerust hart eten. Al is er wel één kleine kanttekening: vissoorten zoals tonijn en makreel bevatten een hoge concentratie kwik. Daarom is het verstandig er ook weer niet te veel van te eten. Houd het liever bij één of twee tonijnrolls en haal de rest van je eiwitten bijvoorbeeld uit rauwe garnaal, paling of coquilles.

Rijst

De combinatie van vis en rijst is natuurlijk heerlijk, maar vergis je niet: in één sushiroll zit al snel een aanzienlijke hoeveelheid witte rijst. Witte rijst bevat niet veel vezels en kan je bloedsuikerspiegel flink omhoog brengen. Het is daarom belangrijk om niet meer dan anderhalve kop rijst per dag te eten, en niet meer dan twee derde kop per keer. Dit komt neer op ongeveer 190 g ongekookte rijst per dag en 125 g ongekookte rijst per keer. Bestel je sushi in een restaurant, let dan op de hoeveelheid rolls en kies ook voor sashimi (daar zit geen rijst bij), of bijvoorbeeld zeewiersalade. Daarnaast wordt er op all you can eat-adressen vaak veel suiker of gezoete rijstazijn toegevoegd aan de rijst, zodat het geheel beter blijft plakken. Hierdoor kan één hapje sushi veel suiker bevatten. Als je écht gezonde sushi wilt eten, kun je het beter zelf thuis maken. Je kunt er dan voor kiezen om de rijst te vervangen door bijvoorbeeld quinoa of bloemkoolrijst.

Gezonde keuzes

Hoe minder romige toppings op een roll, hoe beter. Verwissel de pikante mayonaise daarom voor een extra portie gember. Dat doet net zo veel voor de smaak, is minder vet én ook nog eens goed voor de spijsvertering. Hieronder wat voorbeelden van rolls en andere visgerechten die weinig vet bevatten.

  • De California roll, met ingrediënten als avocado, krab en komkommer.
  • De vegetarische roll, met tofu, avocado en een variatie aan verse groentes zoals wortel en paprika.
  • Sashimi, dat alleen bestaat uit rauwe vis, of nigiri, een soort sashimi op een bedje van rijst.

Ongezonde keuzes

Als je op je lijn wilt letten, kun je de volgende opties beter laten óf er in (heel) beperkte mate van genieten.

  • De Dragon Eye, die gefrituurd is aan de buitenkant.
  • De Boston roll, met gefrituurde garnaal.
  • De kamikaze roll, voorzien van een overdosis mayonaise en tempura.
  • De Philadelphia roll, met roomkaas (je kunt je eiwitten beter uit andere dingen halen).
  • Tempura of panko rolls, dat zijn eigenlijk gewoon gefrituurde snacks.

Bron | esquire.com
Foto | iStock |

Ook interessant om te lezen