Smaak weg door verkoudheid? Dit kun je het best doen

Deel dit artikel:

Als je een flinke verkoudheid of griep te pakken hebt, kun je last hebben van smaakverlies. Die overheerlijke chocoladereep bijvoorbeeld, proeft ineens nergens naar. En je kop koffie had net zo goed thee kunnen zijn. Hoe komt dat toch? En nog belangrijker: hoe krijg je je smaak terug? 

We hebben goed en mogelijk slecht nieuws.

Reuk weg, smaak weg

Het goede nieuws, is dat je smaak meestal vanzelf weer terugkeert. Het slechtere nieuws is dat dat wel eventjes kan duren. Misschien zelfs wel een maand. Je smaak heeft veel te maken met je reuk. Als je neus verstopt is, proef je minder. De smaakreceptoren geven dan niet goed seintjes door aan je hersenen en vice versa. Gelukkig kunnen je smaakpapillen wel tegen een stootje. Vandaar dat zelfherstellende vermogen. Maar wat nu als je na een maand nog steeds niet alles goed proeft?

Medicijnen of zelfs een operatie

De meest voorkomende oorzaken van langdurig smaak- en reukverlies, zijn een (chronische) verkoudheid en neuspoliepen. Dit zijn zwellingen van het neusslijmvlies. Als je bijvoorbeeld een bovensteluchtweginfectie oploopt, komen de signalen van je smaak- en reukzenuwen niet goed door door dat gezwollen neusslijmvlies. Het kan dan nodig zijn om medicijnen te slikken, zoals ontstekingsremmers of antibiotica. En in het ergste geval, kan misschien een operatie helpen. Bij zo’n operatie wordt je aan het ontstoken neusslijmvlies in je neus- of bijholten geholpen.

Geurtherapie

Een andere oplossing, kan geurtherapie zijn. Hierbij train je je reukorgaan door maandenlang elke dag vier etherische oliën op te snuiven. De bedoeling is dat de zenuwbanen zo opnieuw geprikkeld worden. Veertig procent van de mensen die deze therapie zijn ondergaan, krijgen hun reuk (en dus smaak) geheel of gedeeltelijk terug.

Huh: smaak weg door een depressie?

Een flinke verkoudheid of luchtweginfectie, zijn dus de voornaamste oorzaken van smaakverlies. Maar het kan ook een bijwerking zijn van iets onderliggends. Ook roken, een depressie, een allergie of hoofdletsel na een ongeluk kunnen van invloed zijn op je smaak en reuk.

Huisarts

Nogmaals een geruststelling: in de meeste gevallen is er niet veel meer aan de hand dan een flinke verkoudheid. Geduld is dan een schone zaak. Maar maak je je toch ongerust, omdat je al behoorlijk lang last hebt van een minder goed smaakvermogen? Dan kan een bezoekje aan je huisarts nooit kwaad.

Pittig eten en bitter lemon drinken

In de tussentijd, kun je van eten en drinken maar het best een feestje maken. Je kunt bijvoorbeeld wat pittigere, kruidigere gerechten maken zodat je er wat meer van proeft. Ook het gevóel van het eten in je mond kun je iets aantrekkelijker maken. Knapperige etenswaren, bijvoorbeeld, naast de zachte substantie van gekookte groenten of stamppot. Ook bitter lemon zou een aanrader zijn voor mensen met reukverlies. Pas wel op dat je niet te veel zout en suiker binnenkrijgt: hoe goed dit de smaken ook versterkt, gezond is en blijft het niet.

Voor als je eindelijk weer goed kunt proeven en ruiken: heb jij het Margriet-kookboek al? Met ruim duizend recepten uit onder meer de Hollandse, Italiaanse en Thaise keuken.

 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | KNO, de Volkskrant, Trouw
Beeld | iStock