Mensen die tegen hun huisdier praten zijn slimmer, blijkt uit onderzoek

Deel dit artikel:

Hang jij ook altijd hele verhalen op tegen je trouwe viervoeter? Dan hoef je je echt niet belachelijk of betrapt te voelen. En al helemaal niet dom. Uit onderzoek blijkt dat je juist heel slim bent als je tegen je huisdier praat.

Wetenschappers van de Amerikaanse Universiteit van Chicago deden onderzoek naar het fenomeen antropomorfisme. Klinkt enger dan dat het is: antropomorfisme verwijst naar mensen die menselijke emoties en eigenschappen toekennen aan niet-menselijke objecten of levende wezens zoals (huis)dieren.

Empathie ontwikkelen

Dit fenomeen is overigens uniek voor mensen: wij zijn de enige wezens die op deze manier onszelf op andere dingen en dieren kunnen projecteren. Dit begint al op jonge leeftijd, wanneer kinderen spelen met poppen of knuffels en doen alsof die ook emoties en gevoelens hebben. Op deze manier ontwikkelen ze hun empathische vermogen.

Teken van intelligentie

Daarom is het helemaal niet gek dat je hele verhalen ophangt tegen je hond of kat en je gedraagt alsof je huisdier alles verstaat wat je zegt. Dat heeft dus niets met domheid te maken, maar juist alles met intelligentie. Het is een teken dat je brein goed functioneert en dat je in staat bent de menselijke geest goed te begrijpen. En als wetenschappers dat zeggen, is het natuurlijk zo.

Bron | elitedaily.com
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.