Gek op koffie? De kans is groot dat dit niet door de smaak komt

Deel dit artikel:

Wanneer je nadenkt over de dingen die je graag eet of drinkt, denk je waarschijnlijk aan de smaken die je lekker vindt. Toch is dat niet altijd de reden. Bij bittere dranken als koffie en bier speelt er namelijk ook nog iets anders mee: het gevoel dat je ervan krijgt.

Vaak vinden we de eerste keer dat we bier of koffie proeven, de smaak ook helemaal niet lekker. Toch blijven we het drinken. Hoe kan dat?

Psychoactieve reactie

Onderzoekers van de Northwestern Universiteit in Chicago wilden weten waarom zoveel mensen bittere dranken drinken, een smaak die we van nature niet heel lekker vinden. Ze bekeken de data van mensen die vaak dingen als koffie, thee en grapefruitsap drinken. Uit de analyse bleek dat de voorkeur voor deze dranken niet voortkwam uit de variaties in smaak-genen, maar uit de genen die onze psychoactieve reactie op de dranken bepalen. Simpel gezegd: het gaat niet om de smaak, maar het gevoel dat de drankjes geven.

Het gevoel

Marylin Cornelis, assistent-professor van het onderzoek, legt het uit: “De genetica die onze voorkeuren bepalen zijn niet gelinkt aan onze voorkeuren voor smaak, maar aan onze psyche. Mensen drinken koffie en alcohol om het gevoel dat ze ervan krijgen, niet voor de smaak.” De volgende keer dat je trek hebt in een bakje koffie, kun je je dus eerst afvragen wáárom dat zo is. Heb je echt trek in de koffie, of heb je meer energie nodig? Misschien helpt een extra uurtje slaap dan beter.

Bron | Mindbodygreen.com
Beeld | iStock

Wel gek op koffie vanwege de smaak? Maak dan de lekkerste cappuccino met deze melkopschuimer. Nu met bijna €35 korting. BESTEL HIER