Moet je altijd huilen tijdens films? Dít zegt het over je persoonlijkheid

Deel dit artikel:

Er hoeft maar iets tijdens een film te gebeuren en de tranen biggelen over je wangen. Herken jij jezelf hierin? Dan ben je waarschijnlijk erg empathisch en sociaal.

Je bent ieder geval niet de enige die het niet droog kan houden tijdens het kijken van een film: driekwart van de vrouwen en een kwart van de mannen zegt weleens een traantje weg te pinken.

Mannen en vrouwen

Met name films waarin personages of dieren overlijden zijn echte tranentrekkers. Fascinerend is dat mannen vaker huilen bij positieve gebeurtenissen, bijvoorbeeld wanneer iets weer goedkomt, terwijl vrouwen juist bij verdrietige gebeurtenissen sneller huilen. Aldus Ad Vingerhoets, huilprofessor van de universiteit van Tilburg.

Gemoedstoestand

Vingerhoets deed een aantal jaren geleden onderzoek naar het huilgedrag van mensen in de bioscoop. Hij vroeg zestig deelnemers naar de films Hachi en Once we were warriors te kijken. Voor en na de films werd hen gevraagd naar hun gemoedstoestand. Het bleek dat 28 deelnemers het niet droog konden houden. Deze mensen gingen tijdens de film door een emotionele achtbaan: ze voelden zich minder goed na het huilen dan ervoor. Maar uiteindelijk voelden ze zich na de film juist beter. Een potje huilen wanneer Mufasa doodgaat in The lion king kan dus enorm opluchten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Empathischer en socialer

Ook Vingerhoets legt uit dat huilen tijdens een film een fijne uitlaatklep is. Het geeft aan dat we ons echt identificeren met de personages en gebeurtenissen in de film, en empathie voor ze voelen. Mensen die vaker huilen tijdens films zijn dan ook vaak socialer en empathischer, en wijzen asociaal gedrag af. Ze kunnen zich beter inleven in de emoties van anderen.

Niet mannelijk

Uit onderzoek van Pathé Thuis blijkt ook dat mannen minder vaak huilen dan vrouwen omdat ze zich ervoor schamen. Het wordt, volgens hen, geassocieerd met zwakheid en niet-mannelijkheid. Toch vinden we mensen die huilen vaak eerlijker en betrouwbaarder overkomen. Lekker laten rollen dus, die tranen.

Bron | RTL Nieuws
Beeld | iStock

Meer lezen?
Grappig: dít is wat je borsten je vertellen over je persoonlijkheid