Zwetend door de overgang: hoelang gaan die opvliegers nog duren?

Deel dit artikel:

Als je rond je vijftigste plotseling wordt overvallen door een enorm warmtegevoel, heftig transpireren en hartkloppingen, weet je wel hoe laat het is: je zit in de overgang. Hoelang kan de hitte aanhouden?

Van alle overgangssymptomen zijn opvliegers wel het bekendste signaal dat je op weg bent naar je allerlaatste menstruatie, de menopauze. Minstens tachtig procent van alle vrouwen in de overgang krijgt ze, al heeft de een er meer last van dan de ander. Als je ze vaak ’s nachts hebt, liggen een chronisch slaaptekort en humeurigheid op de loer.

Opvliegers door adrenalinestoot

Opvliegers ontstaan door een plaatselijke vaatverwijding in de huid. Meestal gebeurt dit in je gezicht en hals, die dan heel warm en knalrood kunnen worden. Dit kan heel kort duren, enkele seconden, maar ook weleens een kwartier of langer. Dit komt doordat je eierstokken langzaamaan stoppen met het produceren van het hormoon oestrogeen. Door de plotselinge daling van oestrogenen komt er in de hersenen een stoot adrenaline vrij, waardoor je bloeddruk stijgt, je hartslag versnelt en je bloedvaten wijder open gaan staan. Als het warmtecentrum in je hersenen eenmaal aan de nieuwe hormoonbalans gewend is geraakt, zullen de opvliegers afnemen.

Stress en voeding kunnen het beïnvloeden

Naast hormonale veranderingen kunnen ook factoren zoals stress, voeding en alcohol de heftigheid en de duur van opvliegers beïnvloeden. Zo kunnen heftige emoties bijvoorbeeld versterkend werken en er zijn vrouwen die meer last van opvliegers krijgen als ze alcohol of koffie drinken.

Meestal binnen vijf jaar verdwenen

Op welke leeftijd de eerste opvliegers beginnen, verschilt per persoon. Bij de een beginnen ze al jaren voor de menopauze, bij een ander pas na de laatste menstruatie. Hoelang de hitte aanhoudt, is helaas net zo onvoorspelbaar. Bij veel vrouwen verdwijnen ze na een jaar, een enkeling kan tot tien jaar na de laatste menstruatie nog badend in het zweet wakker worden.

Voor toch iets meer duidelijkheid wil: gemiddeld zijn bij driekwart van de vrouwen de opvliegers binnen vijf jaar verdwenen. Vind je dat te lang duren? Er zijn natuurlijke methoden die verlichting kunnen bieden. Hormoontherapie kan overgangsklachten zelfs helemaal verhelpen. 

Bron | Wat elke vrouw moet weten (uitgeverij Kosmos), een gynaecologisch handboek voor de vrouw van 0 tot 100 jaar, geschreven door gynaecologen Wilma Smit en Pauline Ottervanger. Vanaf 27 maart 2018 verkrijgbaar voor € 22,50.

Lees ook

Tien signalen dat je een te hoge bloedsuikerspiegel hebt

Vergeet huidkleurige bh’s, déze kleur is onzichtbaar onder witte kleding

Dacht je dat dit wc-poppetje een jurkje droeg? Kijk nog eens goed!

Voortaan gezondheidsartikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief!

rianne marijs