Hoe merk je dat je een vleesboom hebt?

Deel dit artikel:

Wist je dat zo’n veertig procent van de vrouwen een vleesboom heeft? Meestal kan dit geen kwaad, maar in sommige gevallen kan hij op de organen drukken. Zo herken je dat je een vleesboom hebt.

Een myoom, ook wel vleesboom genoemd, is een goedaardige zwelling van voornamelijk spierweefsel in de spierwand van de baarmoeder. Hoe een vleesboom precies ontstaat is niet bekend, maar we weten wel dat hij groeit onder invloed van de hormonen oestrogeen en progesteron. Daarbij kan hij behoorlijk uitdijen. De grootte van een vleesboom varieert van het topje van je pink tot een flinke grapefruit…

Wat doet een vleesboom?

De meeste myomen groeien langzaam en blijven – tenzij toevallig ontdekt bij een onderzoek – onopgemerkt. Als je geen klachten hebt, hoeft er ook niks aan gedaan te worden. Maar een vleesboom die op de buitenkant van je baarmoeder zit, kan op je organen gaan drukken. Zit de myoom in de baarmoeder, dan kan die pijn in je bekken veroorzaken. Je menstruatie kan ook heftiger worden.

Veel vrouwen hebben er een (of meer)

De kans dat je een myoom met je meedraagt is sowieso behoorlijk: naar schatting heeft veertig procent van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd er een of meer. Vrouwen met een donkere huidskleur hebben vaker een vleesboom dan vrouwen met een lichte huid.

Zo kom je ervan af

Myomen die de nodige narigheid brengen, kunnen soms bestreden worden met medicijnen en zullen soms operatief verwijderd moeten worden. Dat laatste gebeurt via een buisje door de buikwand of vagina. In zeldzame gevallen moet ook de baarmoeder worden weggehaald.

Vleesbomen verschrompelen vaak vanzelf

Het goede nieuws is dat de meeste vleesbomen na de overgang vanzelf verschrompelen doordat je lichaam minder oestrogenen aanmaakt.

Bron | Alles wat je moet weten over de overgang, door Saron Petronilia

 

Leuke artikelen van Margriet.nl automatisch in je mailbox ontvangen? Kijk op margriet.nl/nieuwsbrief